Creștere alarmantă a cazurilor de diabet în județul Buzău. Peste 19600 de persoane sunt diagnosticate cu diabet zaharat. Numărul pacienților crește de la un an la altul. În doar 2 ani, 2000 de pacienți noi au intrat în programul național de diabet și primesc tratament pentru a-și ține glicemia sub control.
Directorul Casei Județene pentru Asigurări de Sănătate Buzău, Simona Anghel, a tras un semnal de alarmă în ședința Colegiului Prefectural, arătând că tot mai mulți copii și tineri sunt diagnosticați cu diabet.
În realitate, numărul bolnavilor ar putea fi însă mult mai mare, pentru că cei aproape 20 de mii de buzoieni cu diabet sunt cei care au un diagnostic și primesc tratament. Ar putea fi însă mult mai multe persoane care nu și-au testat glicemia și care suferă în tăcere.
Diabetul, cel puțin cel de tip 2, nu are simptome care să alarmeze. Nedescoperită la timp și neținută sub control cu tratament, boala poate da complicații severe pe termen lung. Diabetul crește riscul apariției multor probleme cardiac, dar poate avea și efecte ca leziuni ale nervilor, renale, ocular, de auz și altele.
În urmă cu două săptămâni, mai exact pe 14 noiembrie, când în toată lumea este marcată Ziua Mondială a Diabetului, au avut loc mai multe acțiuni de conștientizare. La acel moment, medicii au atras atenția asupra importanței prevenirii diabetului, prin mișcare și o alimentație sănătoasă.
“Ar trebui ca populația să aibă un stil de viață sănătos, care să includă o alimentație sănătoasă și sport. Cei care doresc să evite declanșarea diabetului pot respecta reguli ale căror rezultate au fost demonstrate: menținerea greutății în limite normale, alimentație sănătoasă, activitate fizică zilnică, evitarea consumului de cafea, evitarea consumului produselor de tip fast-food, respectarea orelor de odihnă și somn, evitarea singurătății, efectuarea, periodic, de analize de sânge”, spune dr. Dana Marinescu, medic primar Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.
Adaugă comentarii