Două proiecte verzi, implementate în premieră în Buzău, i-au adus unui primar din județ un premiu important de la Asociația Română Smart City. Este vorba despre Ciprian Tirizică care a implementat, în urmă cu cinci ani, primul proiect pentru schimbarea iluminatului clasic din comună cu tehnoloigia LED dar și primul care a depus, anul trecut, un proiect pentru amenajarea unei centrale fotovoltaice astfel încât toate instituțiile din localitate să beneficieze de energie verde. Cele două proiecte aduc deja beneficii comunității, iar pe 10 aprilie, la Congresul Primarilor și Administrațiilor Locale din România, Ciprian Tirizică a urcat pe scenă pentru a-și primi un premiu important acordat de Asociația Română Smart City.
”Comuna Unguriu a fost ,din nou , pusă pe harta comunelor selecte din România , motiv pentru care mi s-a înmânat un premiu de excelență pentru activitatea depusă în dezvoltarea comunei și unicul premiu conferit comunelor la acest eveniment. Le mulțumesc frumos organizatorilor pentru invitație și nu pot spune decât ca acest premiu mă onorează , responsabilizează și motivează să facem împreună, în continuare, lucruri frumoase pentru comunitatea noastră , sa o facem vizibilă între comunele țării”, a spus Ciprian Tirizică.
Primul proiect a avut o valoare de peste 465.000 de lei și a fost implementat în urmă cu cinci ani. La acel moment, Unguriu devenea prima comună din Buzău care beneficia de tehnologia LED.
„În cadrul proiectului au fost achiziționate și montate a 36l corpuri de iluminat ce folosesc tehnologia LED. Cele 361 corpuri au o putere instalată de max.30 W. Puterea instalată totală a sistemnului nou proiectat este de 10.83 kW rezultând o economie anuală de energie de 71.40 “% și costuri de întreținere 0,(pentru un timp de funcționare mediu de 4150 ore/ an)”, a spus Ciprian Tirzică.
Cel de al doilea proiect a vizat amenajarea unei centrale fotovoltaice. Valoarea proiectului a fost de 1,3 milioane de lei, iar banii au fost accesați de la Ministerul Energiei.
”Centrala fotovoltaică are o capacitate de 230 MW/h și va acoperi necesarul de energie pentru iluminatul public dar și pentru sediile instituțiilor din comună și al școlilor” , a explicat primarul din Unguriu.
Ciprian Tirizică susține că trecerea la energia verde este necesară tocmai pentru a scădea costurile în condițiile în care bugetele comunelor nu sunt atât de mari.
”E o necesitate să trecem pe energie verde. Încercăn să economisim din consumul de energie mai ales acolo unde avem facturi foarte mari. După ce vom pune parcul în funcțiune, vom asigura cu energie verde iluminatul public, energia pentru stația de purare, la primărie. Mă aștept să fie reduse semnificativ facturile. Acum, de exemplu, iluminatul public, pe timp de iarnă, chiar dacă avem leduri,ne costă circa 3500 de lei”, a spus Ciprian Tirizică, într-o intervenție la Focus TV.








Adaugă comentarii