Actualitate SĂNĂTATE

(VIDEO) Trei greșeli care pot complica o urgență medicală

Cu cât o persoană aflată într-o situație medicală critică primește îngrijiri mai repede, cu atât șansele de supraviețuire sau de recuperare sunt mai mari. Nu doar în cazul victimelor unor accidente rutiere, ci și în cazuri mai simple, cum ar fi un simplu leșin sau o sângerare nazală. Din bătrâni, sunt numeroase mituri privind modul în care ar trebui să acționăm în astfel de situații. Însă, nu toate sunt și corecte.

Prezentă recent în platoul Focus News, Corina Dragomir, asistent UPU SMURD, a explicat că nu toate sfaturile din bătrâni sunt cele mai bune metode de acordare a primului ajutor. De exemplu, în cazul în care o persoană prezintă sângerare nazală, în niciun caz nu ar trebui să stea întinsă la orizontală.

O altă situație des întâlnită se referă la starea de leșin. Persoana aflată într-o astfel de situație nu trebuie în niciun fel bruscată pentru a-și reveni, spune asistentul Corina Dragomir, ci, imediat după ce verificăm dacă respiră sau nu, victima trebuie așezată într-o poziție laterală de siguranță.

Mai departe, dacă persoana respectivă este tot inconștientă, sau are o criză convulsivă, este foarte important să îi menținem corpul în poziția de siguranță, pe lateral. Cât despre teama că și-ar putea înghiți limba, asistenta UPU SMURD spune că este doar un mit. Cheia primului ajutor în astfel de situații este să poziționăm capul victimei ușor pe spate, astfel fiind eliberată calea aeriană.