Sistemul de sănătate publică din România se confruntă cu numeroase probleme de la spitale care funcționează în clădiri vechi ce nu mai pot îndeplini, de exemplu, circuitele obligatorii pentru limitarea infecțiilor nosocomiale, la lipsa dotărilor care permit tratamente inovative, și, cea mai acută, lipsa medicilor specialiști. În acest context, în România numărul pacienților care mor din cauze care ar fi putut fi tratate este aproape dublu față de media europeană, iar speranța de viață este a treia cea mai scăzută din UE.
- ”Mult prea mulți români mor din cauza unor boli ce ar putea fi tratate sau prevenite. Atât rata mortalității prin cauze tratabile, cât și cea a mortalității evitabile în România se situează cu mult peste mediile UE.”
- ”Speranța de viață a românilor este a treia cea mai scăzută din U.E.: 75,3 ani, față de 80,7 ani, media europeană.
- ”Un român ajuns la 65 de ani, fie bărbat, fie femeie, mai are în față doar 4 ani de viață sănătoasă[, de două ori mai puțin față de media europeană”
Acestea sunt doar câteva dintre datele care au stat la baza discuțiilor purtate, joi, în cadrul Caravanei „Votez pentru Sănătate”, organizată la Buzău. Evenimentul a fost o inițiativă a societății civile, susținută de 16 organizații de pacienți și ONG-uri, și care are ca scop creșterea alocării pentru Sănătate la de la 4,5% la 9% la PIB.
”4,5% din PIB este finanțarea sănătății din surse publice în România în 2024, nemodificată față de 2023 și aproape egală cu nivelul din 2018, în timp ce media europeană a cheltuielilor publice pentru sănătate este 9% din PIB”, au transmis organizatorii.
Evenimentul organizat la Buzău a adunat la aceeași masă reprezentanți ai organizațiilor de pacienți, din industria farmaceutică, manageri de spitale, medici de familie, autorități locale și județene, parlamentari dar și pe consilierul de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului. Carmen Orban a punctat faptul că ”lumea se vaită că sistemul de sănătate este la pământ” și că , undeva, ”ceva se întâmplă, comunicarea este proastă”
”Lumea se vaită că sistemul de sănătate este la pământ. Eu spun tuturor: ceva se întâmplă, comunicarea este proastă şi cineva nu explică. Bani sunt şi în ultimii ani bugetul Casei de Sănătate şi pe Sănătate a crescut fabulos. Deşi vorbim de creşteri fabuloase de bani, vorbim totuşi de lipsuri şi de probleme în sănătate şi atunci eu cred că undeva noi toţi, factori decidenţi, pacienţi, societate civilă, medici, ar trebui să fim cinstiţi şi oneşti şi să punem lucrurile pe tapet şi să vedem unde sunt problemele reale”, a punctat Carmen Orban.
Și, problemele reale au fost spuse cu voce tare, iar prima pe listă a fost lipsa medicilor specialiști și, în acest context, Claudiu Damian, managerul spitalului Județean, este de părere că ”ar fi minunat, ca prin legislație, să avem un spital mare, în care să acoperim toate gărzile, și să transformăm unele spitale în ambulatorii și în spitale de zi, unde să fie făcut primul diagnostic al pacientului și apoi, dacă este cazul, să fie trimis către spitalele mai mari.”
La rândul său, Adrian Petre, vicepreședintele CJ Buzău, a fost de părere că ” legislația trebuie să impună medicilor care au contract cu Casa de Asigurări de Sănătate să vină să facă gărzi obligatoriu la UPU.
”Dacă nu ai contract cu Casa şi nu iei bani de la stat, eşti în privat, faci ce vrei, dar atât timp cât lucrezi cu statul român trebuie să faci gardă la UPU şi aici trebuie să ne dăm mâna”, a declarat Adrian Petre.
Un alt aspect important a fost subliniat de deputatul Laurențiu Țepeluș și anume faptul că zeci de tineri din Buzău aleg să practice medicina, însă nu în localitatea natală.
Cum s-a ajuns aici? Ei bine, un posibil răspuns ar fi și faptul că sistemul de sănătate funcționează după o reformă administrativă din anii 60, iar un prim pas spre reformare ar fi, spune senatorul Vlad Pufu, ”un pact național pentru sănătate”.
”Avem la ora actuală, aproape 5000 de absolvenți de Medicină în România. Scoatem la rezidențiat o mie de locuri. Unde se duc cei 4000? Ne-am transformat în fabrica de medici a Europei! Cineva se uită pe aceste cifre? Pentru că ne-am uitat, am vedea ce reformă trebuie făcută în tot sistemul”, spune Vlad Pufu.
Evenimentul de
la Buzău a fost cel de-al treilea dintr-o caravană de 9 dezbateri la nivel
regional și local, prin care Coaliția Votez pentru Sănătate își propune să afle
ce înseamnă Sănătatea Nouă pentru populație și decidenți. Astfel, în cadrul
caravanei, vor fi organizate dezbateri și standuri informative pentru publicul
larg în orașe ca București, Iași, Buzău, Craiova, Cluj-Napoca, Târgu Mureș,
Timișoara, etc.
Adaugă comentarii