Angajații fabricii de zahăr de la Buzău stau pe un ”butoi cu pulberi” după ce, în această vară, au fost anunțați că producătorul de zahăr austriac Agrana a sistat, pe termen nedefinit, activitatea de rafinare a zahărului în fabrica de la Buzău. Anunțul oficial a venit în a doua parte a lunii iulie și de atunci s-au tot purtat negocieri între muncitori și conducere, însă fără ca acestea să aibă un deznodământ clar. Cu alte cuvinte, oamenii nu știu dacă își vor pierde locurile de muncă din această toamnă sau, dacă vor fi nevoiți să intre șomaj, ce plăți compensatorii vor primi.
În ajutorul muncitorilor de la Buzău a venit astăzi , la poarta fabricii, Dragoș Frumosu, președintele Sindalimenta, Federația Națională a Sindicatelor din Industria Alimentată la care sindicatul de la fabrica de zahăr este afiliat. Astfel, timp de câteva minute, aproape 40 de muncitori și-au spus nemulțumirile , iar în final s-a făcut un plan de bătaie astfel încât oamenii să-și primească drepturile, așa cum au fost ele negociate în contractul colectiv de muncă care a intrat în vigoare în martie 2024.
În concluzie, oamenii sunt dispuși să ajungă până la deschiderea conflictului de muncă și orgnizarea unor proteste, inclusiv la sediul central Agrana, cel de la Viena, dacă conducerea fabricii nu le va da tot ceea ce solicită.
În plus, angajații spun că au ajuns la limita puterilor că nu li s-a respectat promisiunile făcute la angajare. Mai mult, un angajat ar fi suferit un accident vascular cerebral după ce a aflat că va fi disponibilizat.
Potrivit unei informări primite de sansanews.ro de la Agrana la Buzău va fi sistat procesul de rafinare, în timp ce operaţiunile de ambalare, depozitare şi logistică ale fabricii vor funcționa conform programului obişnuit.
”Suntem nevoiţi să oprim procesul de rafinare a zahărului la fabrica din Buzău din cauza unor modificări apărute pe lanţul de aprovizionare, fapt ce cauzează efecte cu impact economic. Toate celelalte operaţiuni ale Agrana România se derulează conform parametrilor obişnuiţi în fabricile din Roman şi Buzău”, se arată în comunicatul de presă trimis în iulie.
Tot atunci, reprezentanții fabrici precizau că angajații reprezintă o prioritate și că li se va respecta ”întocmai contractul colectiv de muncă, aşa cum a fost el negociat şi acceptat de ambele părţi în februarie şi care a intrat în vigoare începând cu luna martie 2024”.
Primul scenariu anunțat după câteva runde de negocieri a fost că persoanele afectate de închiderea acestei linii tehnologice vor fi redirecționate pe alte activități ale societății. În cazul în care vor fi angajați care refuză această soluție, atunci au două variante: șomaj, din luna octombrie, anul acesta, și februarie, anul viitor, ori, a doua variantă, plăți compensatorii, adică salarii compensatorii în funcție de vechime: 6, 10, 15 salarii, a transmis angajatorul.
Dragoș Frumosu , președintele Sindalimenta, a subliniat, în repetate rânduri, că de fapt din înștiințarea producătorului de zahăr că se încearcă evitarea concedierilor colective prin redistribuire sau închiderea contractelor, cu acordul părților, fapt care ar fi în defavoarea muncitorilor.
După vizita de astăzi a președintelui Sindalimenta, sansanews.ro a solicitat un nou punct de vedere și la Agrana.
Adaugă comentarii