Actualitate

Vinul care nu ar trebui să lipsească de pe masa de sărbători. Este produs doar la Pietroasa, iar cercetătorii îl recomandă ca fiind „vinul conversației”

O masă reușită trebuie să conțină, obligatoriu, și un vin bun. Se spune că vinul înnobilează mâncarea așa că alegerea trebuie să fie făcută cu mare atenție. O recomandare făcută de cercetătorii de la Pietroasa este Alb Aromat, un vin produs doar la Buzău, recent scos la comercializare după o muncă de aproape 20 de ani.

Vinul Alb Aromat a fost obţinut 100% din soiul de struguri ”Alb Aromat”, un soi semiaromat, omologat în 1999 la Staţiunea de Cercetare Pietroasa și scos la vânzare din 2019, odată cu lansarea gamei ,,Pietroasa Research & Innovation”.

Cornel Baniță

Vinul este descris de oenologi ca fiind proaspăt, lejer și armonios datorită conținutului moderat de alcool, fiind ușor de asociat cu aproape orice fel de mâncare. Cercetătorii îl numesc ”vinul conversației” putând fi consumat atât la aperitive, cât și după masă.

”Vin proaspăt, lejer și armonios datorită  conţinutului moderat de alcool. De culoare galbenă, foarte pală, cu  tente verzui, specifice vinurilor tinere. Impresionează prin impactul  floral intens (iasomie) şi savoarea persistentă, secondată de o uşoară  mineralitate, amestecată cu nuanţe de lămâie verde (lime) şi citrice  dulci (portocală, pomelo). Este un vin uşor de asociat cu produse  din peşte slab, piept de pui, pilaf, sufleuri, paste cu legume.  Se recomandă a se consuma bine răcit, la 14-16ºC”, spune Cornel Baniță, oenolog la Stațiunea Pietroasa.


Licoarea de culoare galbenă impresionează printr-un buchet de arome și o savoare persistentă, având în același timp un conținut moderat de alcool, calități ce i-au adus deja Medalie de Aur la IWCB Vinarium 2020.

Alb Aromat poate fi achiziționat atât de la crama stațiunii cât și din magazinele din Buzău sau din țară. Prețul unei sticle este de 27 de lei.

Etichete