Actualitate Agricultura acum

Vinurile tradiționale produse la Pietroasa, afectate de secetă

foto Statiunea de Cercetare Pietroasa

Anul greu din agricultura românească îl confirm și viticultorii. În podgoriile din Dealul Mare se pregătește culesul primilor struguri, iar recoltele de anul acesta se anunță mai slabe decât anul trecut. În ciuda producției scăzute, cercetătorii de la Stațiunea Pietroasa văd și partea plină a paharului: ”vinurile dulci au un potențial destul de mare”.

În doar câteva zile la Stațiunea de Cercetare Pietroasa va începe culesul strugurilor. Vara extrem de călduroasă și lipsită de precipitații a diminuat producția, iar cele mai afectate soiuri sunt Tămâiosa Românească și Busuioaca de Buhotin, adică soiurile principale ale podgoriei. Potrivit oenologului, Cornel Baniță, cantitățile hectar vor fi aproape la jumătate față de estimarea făcută de cercetători.

”În principiu producția este sănătoasă și soiurile principale sunt Tămâioasa românească și Busuioaca de Buhotin sunt afectate de seceta. Tot ce s-a întâmplat anul acesta a fost ciudat. În funcție, de soi și de sol, producțiile variază. La unele vom avea 5-6 tone la hectar, iar la altele 7-8 tone”, a spus Cornel Baniță.

Vestea bună este că vinurile dulci au potențial și vor avea un gust deosebit tocmai pentru că, explică oenologul de la Pietroasa, cantitatea de zaharuri acumulată este mai mare ca anul trecut.

”Ne așteptăm să iasă vinuri destul de bune, chiar dacă vom avea o cantitate mai mică. Acumulările de zaharuri sunt mai mari ca anul trecut, deci pentru vinurile dulci este un potențial destul de mare”, a mai spus Cornel Baniță.

Culesul la Pietroasa va începe pe 26 august, iar primii struguri adunați vor fi feteasca alba, busuioasa de buhotin și tămâiosa pentru vinurile seci.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian