Ne-am bucurat, în ultimele zile, de temperaturi de primăvară, specifice începutului lunii aprilie, nicidecum lui Gerar. Cu alte cuvinte o perioadă în care natura a fost dată peste cap și care creează deja probleme agricultorilor.
În Buzău, pomii au început să înmugurească, ghioceii sunt înfloriți deja. În acest context, căldura anormală pentru această dată a favorizat înmulțirea dăunătorilor, ceea ce dă mari bătăi de cap agricultorilor. În plus, fermierii se uită cu îngrijorare la prognoza meteo, pentru că aceste zile însorite și călduroase vor fi urmate, de luni, de o răcire accentuată a vremii, ceea ce ar putea afecta culturile.
“Există specii care ar putea fi afectate de aceste temperaturi crescute, mai ales dacă vor fi urmate de perioade cu temperaturi scăzute, îngheț și zăpadă. Ne referim la pomii fructiferi, cum ar fi caisul, piersicul, migdalul, care sunt specii sensibile și care ar putea pierde mugurii de rod, dacă înghețul ar persista o perioadă mai lungă de timp. Dacă ne referim la legumicultură, avem specii care sunt rezistente la temperaturile scăzute, cum ar fi varza, varza de Bruxelles, ceapa, specii care pot fi întâlnite și în acest moment în câmp și care ar putea trece peste episoade cu temperaturi de până la minus 5°. Însă, dacă vorbim de răsaduri, riscăm să pierdem specii”, a subliniat, la Focus TV, Floarea Burnichi, cercetător la Stațiunea de Cercetare pentru Legumicultură Buzău.
Unele dintre cele mai sensibile la schimbările bruște de temperaturi sunt culturile de roșii. Nici proprietarii de livezi nu sunt mai feriți.
“Vorbim de tomate, care ar putea prezenta fenomenul de ofilire deoarece există riscul în momentul în care temperatura scade brusc ca apa prezentă în frunze să înghețe rapid și aceste cristale de gheață să lezeze frunzele. Vorbim de pomi, vedem că au înmugurit. Menținerea acestor temperaturi crescute nu a făcut decât să permită pornirea în vegetație a multor specii, iar frigul de după, sau înghețul, așa cum am înțeles că va urma, poate afecta o mică parte, sau dacă durează, o mai mare parte a mugurilor de rod, mă gândesc la pomii fructiferi.”
Cercetătorul Floarea Burnichi vine cu câteva sfaturi pentru fermieri, pentru a trece cu bine de schimbările bruște de temperaturi.
“Putem ajuta plantele administrând îngrășăminte cu aminoacizi și udând puțin plantele înainte de perioadele de îngheț, pentru că prin udare se eliberează puțină căldură. În livezi se pot face operațiuni de aprindere de focuri și protejare cu folie antiîngheț, există mai multe metode, dar sperăm ca episodul de iarnă să nu dureze, nu este bine, dar n-avem încotro.”
Adaugă comentarii