Un eveniment cu totul special, ce va avea în prim plan Vulcanii Noroioși, va avea loc la finele săptămânii viitoare. Vulcanii Noroioși, cel mai vizitat obiectiv turistic din județ, vor fi sărbătoriți sâmbătă, 24 august, de Ziua Vulcanilor. Tot atunci se va marca trecerea a 100 de ani de când Vulcanii Noroioși sunt protejați în România.
Este pentru prima dată când Buzăul organizează Ziua Vulcanilor. Un asemenea eveniment va fi marcat cum se cuvine, în Geoparcul UNESCO “Ținutul Buzăului”, prin colaborarea autorităților județene cu reprezentanții pensiunilor, producătorii locali, ONG-uri.
”Ziua Vulcanilor este un eveniment pe care Buzăul îl organizează pentru prima dată și ne bucură că prima ediție este alături de partenerii noștri de la Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului. Va fi o zi plină de activități, care vor avea loc la Vulcanii noroioși, dar, cel mai important, va fi o sărbătoare a comunității. Fiecare pensiune, producător local sau antreprenor din zonă se alătură evenimentului cu activități ce le vor desfășura în locațiile lor. Așa vedem noi o sărbătoare a unei comunități unite, care își susține și promovează valorile locale”, a declarat Petre Emanoil Neagu, președintele Consiliului Județean Buzău.
Se anunță o zi plină, în care aceste minuni ale naturii-Vulcanii Noroioși- să fie promovați astfel încât turiștii să afle totul despre aceste obiective: cum s-au format vulcanii, ce îi face atât de deosebiți, ce pot face turiștii la vulcani și în împrejurimi, dar și legendele despre dealurile pe care s-au format vulcanii.
În plus, turiștii vor fi invitați la turul vulcanilor cu bicicleta electrică, dar și la tururi alături de un ghid care va oferi informații despre secretele fenomenului de la Pâcle, ori drumeții prin satele de pe dealurile vulcanilor. După plimbare, participanții se vor putea opri să guste din bunătățile specifice zonei.
“Pe tot parcursul zilei de 24 august, în ambele geoparcuri UNESCO vor avea loc activități menite să aducă în prim-plan geodiversitatea celor două teritorii. Astfel, în Ținutul Buzăului sunt așteptați turiști și localnici care doresc să afle informații atât despre vulcanism, cât și despre formarea vulcanilor “de glod” și să descopere patrimoniul natural și cultural al zonei.
Comunitățile din Berca și Scorțoasa invită publicul larg să participe la o serie de activități dedicate întregii familii: ateliere educaționale pentru copii, Turul Vulcanilor cu bicicleta electrică, tururi ghidate la Pâcle, degustare de produse locale, meniuri speciale cu arome locale, expoziție de port tradițional din zonă, seară astronomică pe vulcani, drumeții prin satele de pe dealurile vulcanilor”, transmit organizatorii.
Totodată, va fi lansat primul traseu de geocaching de la Vulcani.
“Geocaching este un joc la nivel internațional, bazat pe poziționare GPS și constă în găsirea unor cutii cu ‘comori’ numite geocache-uri, ascunse la anumite coordonate geografice. Totul este înregistrat pe site-ul www.geocaching.com, unde pot fi văzute coordonatele cutiilor ascunse pe tot globul. Cutiile vor fi amplasate la Vulcanii Noroioși în colaborare cu Asociația de Geocaching România, de către elevii voluntari de la Colegiul Economic regale Mihai I, școală asociată UNESCO”.
Vulcanii Noroioși vor fi sărbătoriți și în Geoparcul UNESCO Țara Hațegului.
”Acest eveniment este cea mai buna ilustrare a ceea ce inseamna un Geoparc International UNESCO. Are la baza rezultatele cercetarilor stiintifice dedicate unor fenomene naturale de exceptie, este sustinut de admnistratii locale, școli, asociatii si de antreprenori din cele doua geoparcuri. El promoveaza povestile locurilor, produse locale si evenimente ce sustin un turism de calitate. Este parte din calendarul Retelei Geoparcurilor din Romania si este promovat in cele 213 teritorii din 48 de tari ale Retelei Internationale a Geoparcurilor, cu ocazia celebrarii a 20 de ani de la constituire”, a declarat Alexandru Andrășanu, președintele Rețelei Geoparcurilor din România.
Ținutul Buzăului, un areal ce cuprinde 18 comune și pe teritoriul căruia se regăsesc Vulcanii Noroioși, a fost declarat Geoparc UNESCO în primăvara anului 2022. Deja autoritățile se pregătesc pentru o nouă vizită de evaluare a experților internaționali, așteptați la Buzău anul viitor.
Adaugă comentarii