Divertisment

19 februarie, dublă sărbătoare. Ziua lui Brâncuși și Ziua ciocolatei cu mentă

Ziua Națională Constantin Brâncuși este serbată anual în data de 19 februarie, ziua de naștere a marelui sculptor român. Anul acesta se împlinesc 148 de ani de la nașterea artistului.

Constantin Brâncuși s-a născut pe 19 februarie 1876 în localitatea Hobița din județul Gorj. Tânărrul cu aspirații artisitice a urmat Şcoala de Arte şi Meserii din Craiova (1894-1898), Şcoala de Belle-Arte din Bucureşti, pe care a absolvit-o în 1902, apoi a plecat la Paris, unde a fost admis la École Nationale Supérieure des Beaux-Arts şi a lucrat în atelierul lui Antonin Mercié.

Anul 1906 reprezintă debutul lui Constantin Brâncuși, își expune lucrările la Société Nationale des Beaux-Arts și la Salon dʼAutomne, Paris. Opt ani mai târziu deschide prima expoziție în Statele Unite ale Americii, la Photo Secession Gallery din New York.

În 1937 primește comanda pentru Ansamblul monumental de la Târgu Jiu, conceput ca un monument comemorativ închinat soldaților căzuți în Primul Război Mondial, care avea trei părți: Masa Tăcerii, Poarta Sărutului și Coloana fără sfârșit.

Ultima expoziție semnificativă a lui Brâncuși a fost prezentată în anul 1955 la Guggenheim Museum din New York, organizată de J.J. Sweney, cu 59 sculpturi, 10 guașe și desene.

În data de 16 martie 1957, Constantin Brâncuși a trecut la cele veșnice. Pe 19 martie a fost înmormântat în cimitirul parizian Montparnasse.

Alături de sărbătorile religioase, în fiecare zi, oamenii își dedică timp pentru anumite lucruri pe care ei le consideră importante sau amuzante. De exemplu, pe 19 februarie, se sărbătorește Ziua ciocolatei cu mentă. Ciocolata are o istorie veche, cercetătorii plasând-o în vremea mayaşilor şi aztecilor, în vremea când era simplă, fără zahăr şi alte ingrediente şi folosită in scop medicinal. în Europa era consumată la început ca băutură caldă, în care se amestecau diferite mirodenii (mentă, scorţişoară) pentru a-i da un gust mai plăcut; mai apoi a fost adăugat şi zahar şi ciocolata cu mentă a ajuns să fie preferată.

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian