Actualitate

2022, an cu investiții record realizate în România cu bani de la buget. E vorba de zeci de miliarde de lei!

Nu mai puțin de 73 de miliarde de lei este valoarea investițiilor care au fost realizate într-un singur an, 2022, în România. Anunțul a fost făcut de premierul Nicolae Ciucă, potrivit căruia este vorba despre un nivel record de investiții, în ciuda faptului că anul trecut a fost unul dificil, cu creșteri de prețuri pe fondul războiului și nu numai.

“Avem veşti foarte bune legate de ceea ce înseamnă programul de investiţii, aşa cum ne-am asumat prin obiectivele de guvernare. Astfel, la sfârşitul anului 2022, cifra totală a investiţiilor se ridică la 73 de miliarde de lei, ceea ce reprezintă un record pentru investiţiile din ţara noastră, din banii de la buget. Am avut 88 de miliarde alocate prin buget. Trebuie să recunoaştem că nu am reuşit să atingem obiectivul de 100%, dar ţinând cont de condiţiile în care s-a derulat activitatea economică şi bulversarea pe care a creat-o creşterea preţurilor la materiale şi, desigur, măsurile pe care le-am luat la nivelul Guvernului pentru a reuşi să acoperim, să compensăm această creştere de la materiale ne-a ajutat ca în a doua parte a anului să reuşim să gestionăm cum se cuvine domeniul investiţiilor şi, iată, să putem să avem această cifră, care practic vine şi confirmă încă un trend cât se poate de pozitiv pentru economia noastră, dincolo de creşterea economică, şi anume faptul că cea mai mare parte a bugetului nu se realizează pe consum, aşa cum eram obişnuiţi, şi, iată, investiţiile încep să aibă o contribuţie majoră la bugetul de stat”, a declarat premierul liberal Nicolae Ciucă, înaințea ședinței de Guvern de ieri. 

De asemenea, premierul s-a declarat mulțumit și de modul în care s-a realizat anul trecut absorbția de fonduri europene.

“Este de subliniat că, deşi nu avem toate cifrele pe masă, totuşi putem să spunem că ne-am atins obiectivul pentru realizarea bugetului în valoare nominală. Practic, discutăm de la o creştere faţă de 2021, de la 1187 de miliarde la 1386 de miliarde, în valoare concretă putem să discutăm de aproximativ 40 de miliarde de euro creştere în anul 2022. Totodată, subliniez contribuţia pe care au avut-o fondurile europene. A fost anul în care am reuşit să atingem o absorbţie de 73% din cadrul financiar 2014 – 2021, practic o creştere cu 20 de procente faţă de 2021 şi, de asemenea, este anul în care am realizat cea mai mare absorbţie, de 11,3 miliarde fonduri de coeziune şi PNRR”, a precizat premierul.

De altfel, acesta a arătat că performanțele economice ale țării noastre au fost remarcate și la nivel internațional. Un studiu important arată că economia României este a 19-a cea mai complexă economie din lume.

“Este şi rodul activităţii, dialogului pe care l-am avut cu mediul de afaceri din ţara noastră şi o dovadă de încredere că măsurile, aşa cum au fost discutate, au asigurat predictibilitate şi oportunităţi pentru a putea să investească într-o serie de domenii de activitate care se înscriu într-o paletă şi complexă şi sofisticată. Am folosit această sintagmă pentru că, practic, am dorit să redau concluziile unui studiu al Departamentului economic al Academiei Harvard, care vine şi ne confirmă că România a devenit a 19-a cea mai complexă şi sofisticată economie a lumii şi are potenţial ca să continue să crească în acest clasament şi până în 2030 rezultatele să o împingă undeva în primele 10. Este o recunoaşte pe care, de aici, de la masa Guvernului, trebuie să o adresăm tuturor cetăţenilor României, trebuie să o adresăm mediului de afaceri, trebuie să recunoaştem că în continuare este nevoie de măsuri pentru sprijinirea capitalului românesc”, a mai declarat premierul Nicolae Ciucă, președinte al Partidului Național Liberal.