Actualitate

Mii de buzoieni, șomeri de când se știu. De ce nu pot fi angajați

foto: arhivă

Piața muncii din Buzău suferă, în continuare, de forță de muncă în ciuda numărului mare de șomeri înregistrat în bazele Agenției Județene Pentru Ocuparea Forței de Muncă Buzău. O spun specialiștii care au însă și o explicație pentru miile de buzoieni care deși ar fi apte de muncă totuși nu reușesc să se angajeze și să acopere deficitul de forță de muncă. Ei bine, este vorba despre beneficiarii venitului minim garantat, în cea mai mare parte, o categorie socială pe care specialiștii o numesc ”șomerii de lungă durată”, o categorie care a devenit ”greu ocupabilă”.

În Buzău, ultimele cifre prezentate la Focus News de Sebastian Tarpan, șef serviciu Agenția Locală pentru Ocuparea Forței de Muncă Buzău, arată că județul are nu mai puțin de 6755 de șomeri neindemnizați, iar 90% dintre aceștia sunt beneficiarii venitului minim garantat. Mai mult decât atât, dintre aceștia aproape 5000 sunt oameni  care nu avut niciodată un contract de muncă.

”Este o categorie de persoane foarte greu ocupabile, deoarece au un nivel scăzut de studii – marea majoritate au mai puțin de 8 clase. De asemenea, aproximativ 5000 de persoane nu au avut contract de muncă nici o zi/viață, iar mulți au domiciliul în zone îndepărtate și fără posibilitate de navetă către Buzău”, a explicat Sebastian Tarpan.

De altfel, județul nostru ocupa, în toamna anului trecut, locul trei într-un clasament național după numărul șomerilor de lungă durată.

”Cei mai mulți șomeri de lungă durată – persoane aflate în șomaj de peste un an, sau minim 6 luni în cazul tinerilor sub 25 de ani – sunt în județele Dolj (9.173), Galaţi (6.710), Buzău (4.747), Vaslui (4.710), Iaşi (4.548)” ”, potrivit romania.europalibera.org.

Cauzele ar fi, conform sursei citate, „nivel de educație scăzut, lipsa unei calificări cerute pe piața muncii, distanța mare faţă de locurile de muncă disponibile, imposibilitatea dobândirii unei calificări cerute pe piața muncii pentru că au nivel scăzut de educație, iar din această cauză aceștia pot fi înscriși doar la un număr limitat de programe de calificare, în conformitate cu prevederile legale privind accesul la nivelurile de calificare”, scrie romania.europalibera.org.

În total, Buzăul are 7657 de șomeri, rata șomajului fiind de 5,4%.

Etichete