Actualitate

22 de candidați pe loc! Concurență mare la învățători și educatoare. În schimb, este criză de profesori

Învățători și educatoare. Acestea sunt cele mai solicitate posturi de tinerii care vor să obțină un post în învățământul buzoian. O arată numărul mare al candidaților înscriși pentru susținerea examenului de titularizare care va avea loc pe 21 iulie. Concret, vorbim de 296 de persoane înscrise care vor concura pentru unul din cele 13 posturi vacante titularizabile. Asta înseamnă că se anunță o ”luptă” destul de strânsă fiind 22 de candidați pe un loc.

Daniela Palcău

Lista posturilor vacante scoase la concurs este însă destul de lungă. Mai exact, este nevoie de 840 de profesori care să predea elevilor din tot județul, fie că este vorba despre porturi vacante titularizabile sau doar fracțiuni de post. Daniela Palcău, inspector școlar adjunct a explicat la Focus News că numărul candidaților este mult mai mic decât necesarul, și că în continuare este deficit de profesori pentru anumite materii cum ar fi matematica, educație artistică sau chiar materii predate în liceele cu profil tehnic.

Daniela Palcău, inspector școlar adjunct

Pentru ca elevii să aibă un profesor la catedră, cel mai probabil, și anul acesta se va apela la cadrele didactice ieșite la pensie sau la suplinitori și profesori plătiți cu ora. Asta pentru că anul trecut a fost înregistrat un număr foarte mare de pensionări și anul acesta sunt mult mai multe posturi libere față de alți ani. Practic, după înscrierile de la titularizare, chiar dacă toți candidații ar obține note de trecere, tot mai rămân neocupate circa 250 de posturi sau fracțiuni de posturi.