Actualitate

Buzăul, sub cod portocaliu de ploi. În oraș sunt deja probleme (FOTO)

     

Județul Buzău, cu excepția zonei de munte, a intrat sub incidența unei avertizări cod portocaliu de ploi însemnate cantitativ.

Conform ANM, până vineri, la ora 10.00, în zona Carpaţilor Meridionali şi a Munților Apuseni, precum și în sudul Moldovei și nord-estul Munteniei vor fi ploi abundente și se vor cumula cantități de apă ce vor depăși 40…60 l/mp.
La peste 1700 m, ploile vor determina topirea și cedarea apei din stratul de zăpadă prezent în continuare la altitudini mari, unde măsoară în general între 15 și 140 cm.

Pe de altă parte, zona de munte a județului Buzău se află în acest interval sub cod galben de ploi.

” În intervalul menționat, în Muntenia, Banat, Crișana și în cea mai mare parte a Transilvaniei, Olteniei, Dobrogei și Moldovei, precum și la munte, vor fi averse însemnate cantitativ, însoţite de descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi izolat de grindină. În intervale scurte de timp sau prin cumulare, cantitățile de apă vor depăși local 20…30 l/mp și pe arii restrânse 40…50 l/mp”, precizează ANM.

În județul Buzău a plouat abundent în ultimele ore. În municipiu, cantitatea de precipitații cumulată este undeva la 30 de litri pe metru pătrat iar la Râmnicu Sărat în jur de 15 litri pe metru pătrat.

De altfel, în municipiul reședință de județ au apărut deja unele probleme.

” Avem probleme în zona spre drumul Vadu Paşii unde au intrat în presiune pompele la intrarea în staţiile de epurare. A refulat în acea zonă, dar în afară de acea zonă nu sunt decât acumulări de apă de ploaie în zona Sala Sporturilor. Urmează să facem o investiţie de mărirea capacităţii de stocare a apelor uzate atunci când sunt ploi torenţiale sau când debitele de apă cresc.”, a declarat directorul Companiei de Apă Buzău, Simona Săvulescu.