Actualitate

De la haine pentru păpuși la rochii fine de mireasă. Cum a reușit Flori Cocora să-și transforme visul din copilărie într-o afacere cunoscută și apreciată (FOTO)

Toate fetițele confecționează haine pentru păpuși, însă în cazul lui Flori Cocora, creatoarea rochiilor multor mirese din Buzău și a numeroase ținute apreciate la toate evenimentele mondene din oraș, s-a dovedit a fi mai mult de atât. Din copilărie a pornit pasiunea ei pentru haine și dorința de a crea dintr-o bucată de material ceva unic, ceva care să atragă privirea și în care să te simți importantă. Îi aflăm astăzi povestea într-un material marca șansanews.ro.

Flori Cocora este un cunoscut și apreciat creator de haine din Buzău. Pasiunea ei pentru croitorie, pentru creație, a început de mică și s-a dezvoltat pe măsură ce anii au trecut. Curios este că nimeni din familia ei nu a avut vreo afinitate pentru croitorie, ci doar ea a fost atrasă în acest domeniu mirific, în care, cu idei și imaginație, o bucată de material poate fi transformată într-o adevărată operă de artă.

”Totul a început de la o pasiune din copilărie. Îmi plăcea foarte mult să iau haine de la mama și să le transform in ținute potrivite mie. Deseori îmi ieșeau atât de bine încât nici mamei nu îi venea sa creadă, deoarece nimeni în familia mea nu a fost croitor. Pe măsură ce am crescut am tot cochetat, în perioada liceului cu această activitate, și chiar la facultate lucrând pentru prietene apropiate. Acum 9 ani însă, la scurt timp după ce m-am căsătorit am decis că e timpul să acord mult mai multă atenție acestei pasiuni și astfel a început povestea mea în acest business”.

Ca orice start și începutul lui Flori Cocora a fost greu. A avut însă idei și ambiție și dorința de a rămâne în acest domeniu, al creației:

” Am pornit cu povești la drum. Nu aveam mai deloc materiale pe stoc, să arăt clientelor ce să își aleagă, ci fiecare clientă venea cu o idee și de acolo împreună, conturam ținuta potrivită. ,,Poveștile” mele erau atât de pline de încredere încât multe cliente au venit prin recomandarea altora și încet, încet am evoluat.”

Deși acum confecționează haine de tot felul, pentru Flori Cocora ținutele de suflet sunt rochiile de mireasă. În ele pune cel mai mult suflet, sunt obiectele cu care se mândrește cel mai mult. De altfel, nu ai cum să nu fii mândru când știi că din mâinile tale a ieșit rochia visurilor unei fete, rochia pe care cineva și-a dorit-o dintotdeauna.  Însă, pe cât de mult le îndrăgește, pe atât de multă muncă e la o rochie de mireasă. Se lucrează mult manual, se lucrează cu materiale fine și scumpe, chiar cu dantelă rară

”Ținutele mele de suflet sunt rochiile de mireasă, pe care le și ador. Sunt ținute unde se lucrează cel mai mult manual, dat fiind faptul că 98 % lucrez numai cu dantelă accesorizată. In acest domeniu, dacă nu ai încredere în tine și nu îți place ceea ce faci, poate fi destul de extenuant, mai ales psihic, deoarece o rochie de mireasă este o ținută care marchează cea mai importantă zi din viața oricărei femei.”

Pentru că cele mai multe din creațiile lui Flori Cocora sunt rochii de ocazie, pandemia care a anulat evenimentele a fost o grea piatră de încercare pentru afacerea sa:

”Pandemia, pentru mine, a însemnat un adevărat șoc, să nu poți să lucrezi la ceea ce îți place din cauza restricțiilor impuse și să dai peste cap atâtea planuri de viitor. Însă, cum sănătatea este mai presus de orice, am încercat sa ne reorganizăm. Am început în a crea mici colecții de haine casual, officeși chiar ne-am implicat în amenajări interioare. A fost destul de greu”, dezvăluie Flori Cocora.

Cocora s-a adaptat vremurilor și a ajuns să facă în pandemie și obiectul cel mai purtat și căutat. A început să creeze măști fashion, dar modele unice, spectaculoase, glamour, care au prins foarte multe la buzoience.

”Rețin că pe 16 martie 2020 am intrat în starea de urgență și noi încă lucram intens la ținute luate pe comandă pentru mai, iunie…si dintr-o dată a început să sune telefonul că se amână evenimentul din cauza pandemiei. Am crezut că va dura o lună, maxim două….Apoi, am început să facem măști din bumbac pentru că deja era o mare necesitate. Prețurile se măreau de la o oră la alta….totul era contracronometru, o adevărată nebunie și teamă. După o perioadă, am început să stilizam aceste măscuțe făcându-ne mult mai drăguți pe stradă, în încăperi etc. Cererile continuă și acum pentru aceste măști”

Și pentru că se apropie Revelionul când toate doamnele și domnișoarele vor să arate bine și în trend, Flori Cocora ne și spune ce se poartă în acest an:


” Pentru aceste sărbători eu am recomandat alegerea unor ținute mai comode însă nu foarte banale, începând cu ținute sport realizate din catifea premium sau soft, accesorizate cu dantelă aplicată manual, strasuri, fulgi sau  blană naturală. De asemenea, recomand și ținute ce cuprind lurex, paiete, brocard, dau un aer glamour potrivit sărbătorilor”