Actualitate

Noapte albă în instituțiile de cultură din Buzău. Expoziții unice în țară, ateliere și spectacole, pregătite în muzeele din județ

Sursa foto Fb/ Muzeul Județean Buzău

A început numărătoarea inversă până la startul unuia dintre cele mai așteptate evenimente culturale de peste an: “Noaptea Muzeelor”. Este noaptea în care ușile multor instituții de cultură vor rămâne deschise, în așteptarea vizitatorilor.

La Buzău, conducerea Muzeului Județean a anunțat că toate spațiile care aparțin instituției vor fi deschise sâmbătă noaptea, începând de la sediul central al instituției, la Casa Vergu Mănăilă și până la Muzeul Chihlimbarului, de la Colți. Ușile muzeelor se vor deschide larg la ora 19:00 și așa vor rămâne până după miezul nopții. În tot acest timp, orice persoană va putea vizita gratuit expozițiile minuțios pregătite în ultima săptămână.

Atracția serii se anunță expoziția de chihlimbar baltic, confiscat de la contrabandiști de către procurorii DIICOT.

“Vom avea cea mai mare expunere de chihlimbar din România, de până acum. Vom organiza expoziția la sediul central al muzeului, în premieră pentru noi, în colaborare cu Ministerul Justiției, Agenția Națională de Valorificare a Bunurilor Indisponibilizate. Va fi o expoziție cu cea mai mare expunere de chihlimbar într-un singur loc, în același timp, cu chihlimbar confiscat. Este vorba de ordinul sutelor de kg care vor fi expuse într- una din sălile Muzeului Județean”, a declarat, la Focus Tv, directorul Muzeului Județean, Daniel Costache.

Însă, programul pregătit de organizatori pentru “Noaptea Muzeelor” conține mult mai multe expoziții, care mai de care mai impresionante.

“Mai avem o expoziție în premieră, știți că și-a făcut obiceiul Vladimir Păun Vrapciu, l-am convins, să lanseze expozițiile la noi după care ele pleacă peste hotare, ultima expoziție a plecat de pe simezele buzoiene direct la New York. La Casa Vergu Mănăilă programul va fi de la 19:00 la ora 01:00. De asemenea, aici, de la ora 20:00, pe terasa casei va fi un atelier de recitat poezie. Avem integrat în acest eveniment și muzeul de la Colți. Chiar dacă este un muzeu care în general se adresează în special turiștilor, comunitatea fiind mai restrânsă, vom avea aici un spectacol de muzică populară în curtea muzeului, de la ora 20:00, îi invităm pe toți cei din zona apropiată de la Siriu în jos  și de la Buzău în sus. Vor susține un spectacol artiștii de la Centrul Județean de Cultură și Artă, dar pot fi vizitate gratuit și colecțiile de la Muzeul Chihlimbarului.”

Programul complet care include expoziții, dar și evenimente precum concerte, este disponibil pe pagina de internet a Muzeului Județean.

Și Vila Albatros, care găzduiește Centrul Cultural Alexandru Marghiloman, își  va deschide porțile publicului, în intervalul orar 19.00 – 01.00. Acolo este pregătit vernisajul unei expoziții de artă cu opera ale unor artiști români și străini având ca temă centrală focul.

„Ipostaze ale focului” – o expoziție de opere de artă care au ca element comun focul și care reunește lucrări ale profesorilor, elevilor și invitaților Departamentului de ceramică-sticlă-metal, din cadrul Universității Naționale de Arte București. Vernisajul expoziție are loc pe 14 mai, dar această va fi putea fi vizitată la Vila Albatros până duminică, 22 mai.

„Croazieră în jurul lumii” – o proiecție video de excepție a celor mai spectaculoase destinații văzute, filmate și editate de Miruna Blănaru, artist plastic, în timpul celor 6 ani pe care i-a petrecut ca videograf pe vase de croazieră!

Sursa foto arhiepiscopiabzvn.ro

Vizitatori sunt așteptați și la Muzeul Bisericesc Eparhial al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, deschis între orele 18:00 și 24:00. Acolo sunt colecții unice de icoane, tablouri aparținând unor pictori precum Nicolae Teodorescu și Gheorghe Tattarescu, veșminte și odoare sfinte, cărți tipărite chiar la Episcopia Buzăului, începând cu secolul al XVII-lea, țesături și alte obiecte de patrimoniu bisericesc.

Accesul vizitatorilor în Muzeul Bisericesc Eparhial din Buzău va fi gratuit.