Actualitate

Joburile momentului la Buzău. Angajatorii oferă și 5.000 de lei pe lună

Sunt cele mai căutate meserii din această perioadă, iar angajatorii sunt dispuși să ofere salarii de până la 5.000 de lei celor care vor să le practice. Este vorba despre angajații din domeniul HoReCa, cei care, de altfel, au avut cel mai mult de suferit în timpul pandemiei. Practic, acum, după doi ani în care terasele, restaurantele și piscinele au funcționat la capacitate redusă și personalul din aceste locații a fost considerabil diminuat, patronii se pregătesc să deschidă sezonul estival și caută să reangajeze forța de muncă disponibilizată.

Ospătar, ajutor de ospătar, bucătar, barman, lucrători fast food, femei de serviciu, personal pentru spălat vase și curățenie. Acestea sunt cele mai ofertate posturi din această perioadă. Aproape fiecare restaurant cunoscut din oraș sau terasă ce urmează să–și reia activitatea în perioada imediat următoare caută persoane calificate în aceste meserii.

„Pentru că sezonul estival atât pe litoral, cât și în zonele montane, cât și în zonele de sud-est ale județului Buzău se va deschide este nevoie acum, după o perioadă destul de cruntă de șomaj tehnic care a afectat, în special domeniul HoReCa, de toate structurile profesionale specifice HoReCa și dacă ar fi să facem un clasament, toată lumea caută barmani, ospătari, bucătari.

De asemenea, sunt căutate persoanele care au calificarea de recepționer, ajutor de bucătar, cameristele. A apărut pe piață o structură profesională nouă, cerută în special de litoral. Este vorba de persoane care fac acompaniamentul copiilor care vin împreună cu părinții pe litoral”, a spus Ionel Tociu, directorul AJOFM Buzău.

Cum forța de muncă din domeniul HoReCa este greu de găsit, după ce în pandemie au fost zeci de angajați disponibilizați, agenții economici încearcă să-și atragă viitorii angajați cu oferte cât mai avantajoase. Pe lângă salarii cu mult peste venitul mediu din Buzău, patronii le oferă și diferite bonusuri.  Potrivit anunțurilor postate pe rețelele de socializare, patronii sunt dispuși să ofere salarii de până la 5000 de lei plus alte beneficii.

” Categoric am observat o creștere a veniturilor pe care angajatorii sunt dispuși să le ofere viitorilor angajați pentru că această structură de forță de muncă, în primul rând, se găsește foarte, foarte greu. Nu greșesc dacă spun că nu prea se mai găsește, depinde cum privim problema și din ce unghi o abordăm. Și atunci, ceea ce mai există pe piața forței de muncă cu experiență și calificare este vânată această structură de forță de muncă.

Ca să fie vânată și atrasă către o societate sau alta, trebuie să oferi ceva stimulativ, acel ceva stimulativ înseamnă, în primul rând, câștiguri salariale peste medie cu mult și un pachet de facilități pe care le acorzi ulterior, pachet de facilități însemnând bonuri de masă, însemnând asigurări medicale ș.a.m.d.

Media, să spunem câștigurilor salariale, dacă ar fi să vorbim în euro pentru că întotdeauna suntem tentați să facem comparație cu țările vestice care plătesc în euro,  pe litoral la ora actuală pleacă câștigurile nete de la 1500€ și pentru un bucătar la un hotel de cinci stele ajunge la 6000-7000€”, a spus Ionel Tociu.

În această situație, patronii din Buzău sunt obligați să vină cu oferte bune pentru că altfel aceste persoane calificate în meseriile menționate, sau care sunt dispuse să aibă un astfel de job, pleacă la muncă pe litoral sau în țări cu un turism dezvoltat precum Grecia, Spania.