Actualitate SĂNĂTATE

7 cazuri de rujeolă în Buzău. Epidemiologii anunță că ar fi de vaccinat 1.700 de copii

Rujeola, boala care afectează celulele pulmonare și faringiene, a fost diagnosticată și la Buzău. Șapte persoane au fost confirmate în ultimele 6 săptămâni. Deși cei mai mulți dintre pacienți sunt copii, printre persoanele diagnosticate cu rujeolă la Buzău s-au numărat inclusiv adulți, cu vârstă de până la 40 de ani. Trendul este unul ascendent la nivel național astfel că Ministerul Sănătății a declarat, în această săptămână, epidemie de rujeolă în România. În acest context, în toată țara s-a demarat  o campanie de vaccinare care va cuprinde atât copiii cu vârsta de 1 și 5 ani dar și bebelușii cu vârsta cuprinsă între 9 și 12 luni.

Potrivit epidemiologilor este vorba despre coborârea vârstei de vaccinare, față de vârsta precizată în schema obligatorie de imunizare, astfel încât să se asigure o doză de protecție pentru micuții care pot dezvolta cele mai multe complicații în timpul bolii.

Astfel, în Buzău, ar fi de vaccinat 576 de bebeluși care au vârsta cuprinsă între 9 și 12 luni.Carmen Scântei, medic epidemiolog șef a explicat pentru șansanews.ro că Direcția de Sănătate Publică dispune de toate dozele de vaccin astfel că medicii de familie își pot chema pacienții la cabinete în vederea imunizării.

Carmen Scântei

În plus, odată cu declararea epidemiei de rujeolă, Ministerul Sănătății urmărește și imunizarea restanțierilor, adică acei copii a căror părinți nu au vrut sau nu am făcut, din diferite motive, vaccinul la vârsta de 1 sau 5 ani.

”În total, ar fi vaccinat circa 1700 de copii în județul Buzău”, a spus Carmen Scântei, medic epidemiolog DSP Buzău.

În prezent, la Buzău, rata de acoperire vaccinală cu serul ROR este de 75%.

Carmen Scântei

Boala afectează celulele pulmonare și faringiene și se răspândește ușor prin tuse, strănut sau atingerea unei suprafețe contaminate. Persoanele infectate sunt contagioase timp de câteva zile, înainte de apariția simptomelor. Potrivit Centrului pentru Controlul și prevenirea Bolilor (CDC), virusul rujeolic poate trăi până la două ore în aer, într-un spațiu în care o persoana infectată a tușit sau a strănutat.