Actualitate

(FOTO) Cum și unde să realizezi cele mai instagramabile fotografii în Buzău. Câteva trucuri dezvăluite de un pasionat de fotografie

Bisoca, foto Radu Iftinoiu

Luna decembrie, prima lună de iarnă, este una extrem de ofertantă pentru pasionații de fotografie. Fie că vor să imortalizeze peisaje de vis, cu brazi acoperiți de zăpadă, fotografii numai bune pentru a obține cât mai multe aprecieri pe rețelele de socializare, fie că vor să realizeze o fotografie cu cei dragi, într-un loc cu luminițe de Crăciun care oferă un decor perfect, această perioadă este cea mai potrivită.

Într-o intervenție în direct, la Focus Tv, Radu Iftinoiu, un pasionat de fotografie și călătorie, cel care oferă urmăritorilor săi fotografii uimitoare cu locuri mirifice din județul Buzău și din împrejurimi, a oferit câteva sfaturi despre cum să realizezi cele mai instagramabile fotografii. Pe de o parte, în această perioadă, în orașe, cele mai bune fotografii pot fi realizate seara, în zonele împodobite cu luminițe de sărbătoare.

“În orașe, în această perioadă, nefiind strat de zăpadă, cele mai frumoase fotografii se pot face doar seara sau noaptea. Cu un telefon bun, o cameră sau cu o dronă se pot face fotografii minunate, de la înălțime sau de jos. În general, pentru fotografia de noapte ar trebui și un aparat bun, dacă vrei o fotografie de calitate.”

În schimb, zonele de munte din județ sunt mult mai ofertante. O plimbare în satele de munte sau în zonele înalte, cum ar fi vârful Penteleu, va fi, cu siguranță, cea mai bună sursă de fotografii care vor atrage toate privirile. Care sunt cele mai potrivite locuri din județ?

“Ca și destinații pe timp de iarnă, în județul Buzău avem vârful Penteleu, unde avem un traseu de picior, dar și auto, doar cu 4X4. Aici avem peisaje superbe, dar traseul necesită mașină 4×4, sau pe jos, undeva un traseu de 10 km. Avem și Masivul Ivănețu aproape de Lopătari sau Plaiul Nucului. Avem câteva puncte superbe, cum ar fi Piatra Mortatului, care se vede de aici, satul Ploștina se vede, tot în această zonă avem DJ 203 K care leagă Lopătariul de Gura Teghii, un drum spectaculos pe parcursul căruia se găsesc peisaje superbe. O altă destinație ar fi comuna Bisoca, cea mai îndrăgită de mine, pe care am filmat-o și fotografiat-o pe toate părțile, cu satul Pleși sau Recea. Aici găsim Lacul limpede, unde, în sezonul de iarnă, poți surprinde în fotografie lacul, un copac, cu ceață care dă cel mai bine la fotografie.  În comuna Mânzălești se găsește un traseu care poate duce la satul Buștea unde avem un punct de belvedere asupra platoului Meledic. Aici este și un sfinx,  undeva la poalele unui munte, tot în zona Mânzălești- Bisoca. Putem alege și drumul forestier Martinul sau Casele Bisocii, e și o cascadă acolo. Se poate merge pe Valea Râmnicului, unde avem peisaje frumoase.”

Bisoca, sursa foto Radu Iftinoiu

Pe lângă peisajele minunate, pentru o fotografie de iarnă reușită este nevoie și de multă pasiune, dar și de cunoașterea unor secrete legate de modul în care trebuie realizată încadrarea obiectivelor, precum și utilizarea unor aparate performante.

“În fotografie trebuie să fie multă pasiune. Dar, pentru fotografia de iarnă și pentru fotografii, în general, trucul cel mai bun este un aparat foto cu zoom și să surprindem în fotografia pe care urmăm s-o facem un drum, asta am văzut că e cel mai bine. Dar, un copac cu cât îl aduci mai aproape, cu atât e mai fascinant.”