Actualitate Șansa de Berca

A DOUA ETAPĂ DE VACCINARE SE APROPIE, AMENAJAREA CENTRELOR ÎNTÂRZIE! De câți bani este nevoie

Etapa a doua de vaccinare anti-COVID bate la ușă, iar amenajarea centrelor în care ar trebui să ajungă, chiar de săptămâna viitoare, aproape 90.000 de buzoieni, întârzie. Organizarea acestor spații este de durată, primarii din localitățile pe raza cărora urmează să funcționeze aceste centre au încă multe neclarități, iar cea mai mare problemă ridicată o reprezintă lipsa banilor.

Buzăul ar trebui să demareze, săptămâna viitoare, cea de-a doua etapă a vaccinării anti-COVID, în care ar trebui să se imunizeze bolnavii cronici, persoanele cu vârstă de peste 65 de ani precum și alte categorii de persoane. Pregătirile sunt în toi, iar deocamdată se știe că județul va avea 18 centre, dintre care șapte vor funcționa pe raza municipiului Buzău.

Însă, de la o zi la alta, apar noi schimbări și multe întrebări fără răspuns. De exemplu, inițial municipiul avea stabilite șapte spații, însă , în urma vizitei medicului responsabil de aprobarea acestor centre s-a dovedit că primele clădiri identificate nu corespund cerințelor. Așa se face că, la ședința din 5 ianuarie, reprezentanții Primăriei Buzău au mers cu o altă listă ce cuprinde alte șapte spații.

” Am stabilit noi spații pentru organizarea centrelor de vaccinare. Astfel, două centre de vaccinare în vor fi amenajate în clădirea fostului sediu al DSP de pe bulevardul Nicolae Bălcescu, două în fostul sediu LSM, la Gârlași. Deja acolo se lucrează pentru reabilitare și igienizare. Un alt centru va fi amenajat în sala de sport a Liceului Henri Coandă și al șaselea în cartierul Micro 14, în căminul Liceului cu Program Sportiv. Cel de-al 7-lea centru va fi amenajat în spațiul pus la dispoziție de o clinică privată. Așteptăm ca astăzi să vină în control pentru avizarea finală un reprezentant al Direcției de Sănătate Publică Buzău”, a spus pentru sansanews.ro Ionuț Apostu, viceprimarul municipiului Buzău.

O altă problemă ridicată de primarii comunelor pe raza cărora se vor organiza centrele de vaccinare dar și de autoritățile din municipiul Buzău este cea a banilor necesari. Este nevoie de sume importante pentru că fiecare centru trebuie să fie dotat cu mobilier specific, respectiv un birou, un pat, scaune, precum și cu calculator și frigider. De asemenea, trebuie să existe contracte pentru curățenie și pentru ridicarea deșeurilor medicale. În plus, în unele locuri este nevoie de sume importante pentru reabilitarea spațiilor. De exemplu, Ionuț Apostu, viceprimarul municipiului Buzău, spune că doar pentru amenajarea a două centre se va cheltui 10.000 de euro.

”Așteptăm și apariția ordonanței de urgență privind alocarea resurselor necesare pentru că fiecare centru va trebui dotat cu frigider, calculator, mobilier. Este foarte important să ni se indice și resursa financiară pentru aceste dotări. De asemenea, se mai adaugă și un contract de curățenie și un contract pentru ridicarea deșeurilor medicale. Este foarte important să știm care este necesarul. Noi încercăm să cheltuim cât mai puțin, iar pentru asta încercăm să aducem mobilier din cabinetele școlare, însă mai sunt și costuri legate de amenajare. De exemplu pentru cabinetele de la LSM se fac lucrări și costul lor se ridică la peste 10 mii de euro”, a spus Ionuț Apostu.

Aceleași probleme sunt ridicate și de primarii din comunele unde vor fi amenajate aceste centre. De exemplu, primarul comunei Berca, Ionel Dobrița, a spus pentru sansanews.ro că deocamdată a fost identificat spațiul dar că amenajarea urmează să fie făcută după ce va avea toate detaliile pentru că încă are multe întrebări.

”La Berca avem un centru de vaccinare la care sunt arondate și alte comune. Noi am identificat ca spațiu fosta școală Pleșcoi care a fost închisă în septembrie 2020. Este doar identificat. Astăzi trebuie să vină DSP-ul să-l verifice. Mai multe nu știm nici noi exact. A fost emis un ordin de ministru dar sunt multe neclarități. Am înțeles că astăzi trebuie să se emită un nou ordin de ministru. Sunt mai multe nevoi: de frigidere, de calculatoare, de personal”, a spus Ionel Dobrița.

O întâlnire a avut loc și pe 5 ianuarie la Prefectura Buzău unde au fost aprobate și costurile estimative pentru amenajarea acestor centre. Lista provizorie prevede un buget de  809.613 lei, suma însă nu cuprinde și necesarul pentru amenajarea spațiilor din municipiul Buzău. Cu alte cuvinte, aceasta ar fi suma pentru amenajarea centrelor din județ. Din această sumă, 266.611 lei reprezintă costurile pentru achiziționarea de frigidere, chiuvete, birouri, scaune, paturi, paravane despărțitoare. 425.002 lei sunt sumele necesare lucrărilor de amenajare, în timp ce 118.000 lei ar fi necesarul pentru serviciile de curățenie.

Sumele estimate pentru fiecare dintre cele 10 centre

Râmnicu Sărat – 333.300 lei

Nehoiu – 34.000 lei

Pătârlagele – 33.000 lei

Pogoanele- 85.000 lei

Berca-35.000 lei

Mărăcineni – 110.000 lei

Merei- 45.000 lei

Pârscov – 40.000 lei

Smeeni – 35.313 lei

Vadu Pașii – 59.000 lei