Actualitate

A început asfaltarea pe Unirii! Cum va arăta bulevardul la finalul lucrărilor

După săptămâni bune în care o parte din cel mai important bulevard din Buzău, Unirii, a fost frezată, ceea ce le-a dat mari bătăi de cap șoferilor, în sfârșit a început să fie turnat asfaltul. Miercuri, 10 noiembrie, s-a dat start lucrărilor de asfaltare a Bulevardului Unirii, între intersecțiile cu străzile Mareșal Averescu și Patriei.

Dacă vremea va permite drumarilor să intervină zi de zi, în aproximativ o săptămână ar trebui să fie gata acest tronson de drum. Va rămâne neasfaltat un singur tronson de 1,5 metri, adică acea zonă în care Compania de Apă are de înlocuit o conductă.

“Avem de înlocuit o conductă a Companiei de Apă, va mai rămâne cam un metru și jumătate, acolo este licitația în plină desfășurare. Sunt lucrări de 30 de milioane de euro pentru intervenții pe 43 de străzi din Buzău”, a declarat la Focus Tv, primarul Constantin Toma.

Bulevardul Unirii a intrat anul acesta în reabilitare, de la un capăt la celălalt. Dacă în zona de sud se asfaltează partea carosabilă, în zona de nord este în plină desfășurare intervenția la trotuare. Zilele trecute au fost montate pavele în două culori, între giratoriul din zona centrelor comerciale și intersecția cu strada Transilvaniei. Peste 20.000 de metri pătrați de trotuar vor fi refăcuți cu dale până în luna ianuarie. Urmează să fie rezolvată și problema cablurilor care traversează bulevardul, deoarece acestea în prezent sunt amplasate haotic, iar multe dintre ele nu mai au nicio folosință.

„Bulevardul Unirii, de la un capăt la altul, deci de la Calea Eroilor până la Mărăcineni, va arăta mai bine decât în simularea 3D,  va semăna cu Calea Eroilor, dar cu piste speciale pentru biciclete stânga-dreapta, cu același tip de pavaj. În ceea ce privește trotuarele, dacă ne ajută vremea, lucrăm până la Crăciun, pentru că dacă s-a turnat stratul suport, și acel beton, se vine cu nisip și apoi cu dale, care se vor compacta. Va trebui să tăiem cablurile, să le organizăm, le ducem în trotuar. E o rețea de cabluri, dar le organizăm”, a declarat la Focus Tv, Constantin Toma, primarul municipiului Buzău.

A fost realizată și o simulare 3D privind modul în care va arăta Bulevardul Unirii după reabilitare. Însă, proiectul ar putea suferi schimbări.

„Cele două benzi din mijloc nu vor fi doar pentru transportul public de persoane, ci și pentru ambulanțe, poliție, mașini de pompieri, este foarte normal să se întâmple acest lucru. Eventual, să vedem cum putem face rost de aprobare, eu asta am văzut în Israel, să circule pe acolo și taxiurile. Și atenție, foarte important, am văzut asta în Tel Aviv, dacă în mașină erau cel mult 4 persoane, puteai să circuli pe această bandă. Însă, avem constrângeri din partea Comisiei Europene, proiectul a fost aprobat cu niște condiții. În momentul acesta știm sigur că vor circula autobuzele pe acolo, de asta ne-au și dat banii, pentru această pistă specială pentru autobuze.”

O altă modificare ar putea apărea în ceea ce privește zona de parcare de pe marginea Bulevardului Unirii.

“Mașinile nu vor mai fi parcate în spic, vor fi parcate la bordură. Se vor pierde de la un capăt la altul al bulevardului cam 110 locuri de parcare pe care încercăm să le amenajăm în spatele blocurilor. Am câștigat ceva spațiu pe Aleea Arinului, Viitorului, am mai desființat, s-au mai micșorat trotuarele, ca să fie mai multe locuri de parcare acolo”, a subliniat primarul Constantin Toma.