Actualitate Agricultura acum

A început recoltatul grâului! Cum sunt primele producții

Sursa foto: agrointel.ro
Sursa foto: agrointel.ro

Primele combine au intrat în lanurile de grâu însă primele cantități adunate de pe câmp lasă un gust amar agricultorilor. Lipsa precipitațiilor a diminuat drastic recoltele, iar fermierii abia dacă au ce duce în hambare. Producțiile sunt aproape la jumătate față de anul trecut.

Vremea total neprielnică pentru cultura de păioase i-a forțat pe fermieri să intre la treierat. ”Mult mai devreme decât în alți ani” , spun aceștia care se plâng și de producții extrem de proaste față de anul trecut când hambarele erau pline.

” Au început recoltatul destul de timid. Se treieră la orz și grâu, dar producțiile nu sunt comparabile cu cele de anul trecut, adică sunt unele chiar mici. Mai exact, avem și zone cu recolte la hectar de o tonă jumătate, două, și până la trei tone, trei tone și jumătate. Ne aflăm la un prag de 700-800 de hectare treierate dintr-un total de 55.000 de hectare cultivate cu grâu. Sperăm să se îmbunătățească această producție, dar șansele sunt destul de mici. Anul trecut, am avut producții bune, a fost un an de excepție, la orz 5-6 tone, la grâu la fel, dar cred că o să ne situăm undeva la nivelul de mijloc al acelui an, la jumătate”,  aspus Cosmin Florea, directorul Direcției Agricole Buzău

Agricultorii spun că 2022 va fi un an agricol destul de dificil din cauza lipsei precipitațiilor. Iarna nu a nins, iar în primăvară nu a plouat, iar acum deficitul de apă din sol afectează plantele care deși au avut o răsărire bună au intrat forțat în maturitate.

„Anul agricol la Buzău este unul destul de dificil, chiar dacă culturile de primăvară sunt răsărite și apar a fi destul de uniforme până la acest moment, ele suferă de deficitul de umiditate care s-a manifestat încă din iarnă și a fost unul extrem de mare. Ploile căzute în ianuarie au fost cumulate 4,5 litri, în februarie 7,8 litri, în martie aproximativ 25 de litri, în aprilie au fost ceva mai consistente 33 de litri, dar pentru grâu și orz, cultura din toamnă, până în aprilie – mai, au fost destul de tardive”, a explicat Cosmin Florea

La Buzău au fost cultivate cu grâu 55.000 de hectare.