Actualitate Agricultura acum POLITICĂ

ABSOLUT HILAR! BANCA DE GENE FUNCŢIONEAZĂ CU UN SINGUR ANGAJAT. Directorul Costel Vânătoru merge zilnic la serviciu dar activitatea este complet blocată

Criza pandemică generată de noul coronavirus are efecte absolut halucinante în diverse domenii de activitate, iar la nivelul judeţului Buzău se materializează prin momente demne de operele lui Eugen Ionesco. De pildă, este de încadrat în “Teatrul absurdului” înfiinţarea şi apoi blocarea proiectului Banca de Gene, desfăşurat denumită “Banca de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice şi Medicinale Buzău”, printr-un ordin al unui ministru al Agriculturii, recte, Petre Daea, şi blocarea proiectului de către actualul ministru al Agriculturii, Adrian Oroş.

Hilarul situaţiei survine din faptul că, deşi în acest moment există un ordin de ministru prin care se înfiinţează respectiva instituţie, din cauza, chipurile, a pandemiei a apărut, acum circa două luni ,un alt ordin emis de ministrul Agriculturii care suspendă activitatea. Astfel că, în acest moment, Banca are un singur angajat şi anume directorul ei, în persoana cercetătorului Costel Vânătoru. De asemenea, are un sediu, cel al fostei URBIS SERV din Parcul Crâng, dar n-are nici un angajat.

Prin urmare, Banca de Gene nu funcţionează deşi are o organigramă cu 12 posturi aprobată care, însă, nu poate fi completată. Aşa se face că, practic, Banca de Gene Buzău există pe hârtie, dar nu funcţionează în realitate. Cel mai interesant este că directorul Vânătoru merge la serviciu, îşi ia salariul întreg, dar instituţia nu funcţionează şi probabil nici nu va funcţiona prea curând deoarece, după cum este de notorietate naţională, actuala conducere a Ministerului Agriculturii nu e de acord cu înfiinţarea acestei instituţii, pe motiv că există deja una funcţională la Suceava. De altfel, anul trecut, după ce ministrul Oroş l-a demis pe cercetătorul Costel Vânătoru, sute de persoane au protestat în Piaţa Dacia astfel că ministrul a fost nevoit să-l repună pe acesta în funcţie.

Este adevărat că mulţi dintre protestatari au fost convocaţi, atunci la protest ,pe linie de partid, însă, protestul lor a fost justificat, dat fiind că, după cum susţin zeci de specialişti, România are în acest moment nevoie de o bancă de gene pentru agricultură, cea din Suceava având cu totul alt specific decât cea care ar trebui să fiinţeze la Buzău.