Divertisment

Acoperământul Maicii Domnului, sărbătoare prăznuită pe 1 octombrie de Biserica Ortodoxă

Acoperământul Maicii Domnului este sărbătoarea prăznuită pe 1 octombrie de Biserica Ortodoxă în amintirea unei minuni întâmplate în Biserica Maicii Domnului.

Sărbătoarea prăznuită pe 1 octombrie amintește de apariția Maicii Domnului în cartierul Vlaherne din Constantinopol în secolul al X-lea. Constantinopolul era amenințat de o primejdie, cel mai probabil invazia rușilor kieveni din 907 sau 911, iar Maica Domnului a intrat în mijlocul Bisericii, a îngenuncheat și, cu chipul plin de lacrimi, a rămas mai mult timp acolo pentru rugăciune. După acest episod al Maicii Domnului, primejdia a fost îndepărtată și orașul a fost scutit de suferință.

Acoperământul Maicii Domnului este prăznuit cel mai frecvent în bisericile de tradiție slavă, asta și pentru că Sfântul Andrei cel Nebun pentru Hristos era considerat ca fiind de origine slavă. În tradiția greacă, sărbătoarea este ținută în speciali de călugării din Sfântul Munte Athos, iar din 1952, prăznuirea se face și în Grecia, dar pe data de 28 octombrie și reprezintă o sărbătoare națională în care se aniversează respingerea actului italian din 1940 asupra Greciei. Prima prăznuire a acestei sărbători este cunoscută în Biserica Ortodoxă Rusă din secolul al XII-lea. Sărbătoarea a căpătat o mare popularitate în Rusia, iar de acolo a trecut și la români, sărbătorindu-se în mai multe mănăstiri din România.