Actualitate POLITICĂ

ACUM! Cabinetul Ciolacu, la votul plenului Parlamentului

Cabinetul premierului desemnat Ion Marcel Colacu s-a prezentat în fața camerelor reunite ale Parlamentului pentru a primi votul de acordare a încrederii pentru membrii Guvernului și programul de guvernare. Ședința a început la ora 12.00 fiind prezenți 418 din cei 465 de parlamentari. Chiar din debutul ședinței, Cabinetul Ciolacu se confuntă cu proteste. Deputatul USR de Buzău, Emanuel Ungureanu, s-a poziționat în preajma membrilor viitorului Guvern afișând o pancartă cu un mesaj împotriva ministrului desemnat al Sănătății, Alexandru Rafila.

La propunerea senatoarei Diana Șoșoacă, ședința a început cu un moment de reculegere în memoria poetului național Mihai Eminescu, de la a cărui moarte se împlinesc astăzi 134 de ani, dar și în memoria victimelor mineriadei din 13-15 iunie 1990.

12:15 Președintele de ședință, Nicolae Ciucă, se confruntă cu critici privind modul de repartizare a timpilor pentru declarații politice.

12:26: Premierul desemnat Ion Marcel Ciolacu a început prezentarea programului de guvernare. În primele zece minute, Ciolacu și-a întrerupt de două ori discursul din cauza rumorii din sală.

12.28 Liderul Forței Dreptei, Ludovic Orban, fost premier, și membrii acestei formațiuni, împart trandafiri în sală foștilor colegi din PNL.

”Sunt hotărât să înfrunt problemele direct! Nu voi da niciun pas înapoi! Nu sunt perfect sau fără frică de Dumnezeu. Sunt om.” a spus Marcel Ciolacu în deschiderea mesajului său.

Discursul integral al premierului desemnat, în materialul VIDEO de mai sus.

12:58 Președintele interimar al Senatului, Nicolae Ciucă, președinte de ședință susține un discurs.

13:12 Gabriela Firea, avizată favorabil pentru funcția de ministru al Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, face declarații în fața plenului. Atmosfera de ședință este, în continuare tensionată, dar, pentru moment, protestele Opoziției s-au oprit.

13:20 Liderul USR, Cătălin Drulă, face declarații criticând programul de guvernare prezentat de premierul desemnat Ion Marcel Ciolacu, pe care l-a catalogat ca fiind ”un festival al promisiunilor”.

13:30 Liderul AUR, George Simion, face declarații politice. Mesajul său este un mesaj furibund împotriva premierului desemnat, Ion Marcel Ciolacu, lider al PSD, invocând aspecte presupus nelegale și imorale consemnate într-o recentă investigație jurnalistică ce l-a vizat pe liderul social-democrat. Mai departe, discursul lui Simion critică guvernarea PNL-PSD-UDMR. Pe rând, au fost vizați de atacuri mai mulți miniștri din vechiul și noul Cabinet.

13:39 Liderul UDMR, Kelemen Hunor, face declarații în care le mulțumește partenerilor de guvernare alături de care s-a aflat după alegerile din 2020. ”Execuția cu premeditare” este denumită de Kelemen Hunor scoaterea formațiunii sale de la guvernare.

”Domnule prim ministru desemnat Marcel Ciolacu, aveți grijă de PNL! Sunteți un magician politic extrem de talentat. Mai am încredere în dumneavoastră domnule prim-ministru că n-ați vrut să vindeți Ardealul” a spus Kelemen Hunor.

13:45 Discursuri aprinse ale reprezentanților opoziției. Președintele Forței Dreptei, Ludovic Orban, a venit cu cartea lui Klaus Johannis, iar senatoarea Diana Șoșoacă i-a atacat dur pe reprezentanții Guvernului, la final fiindu-i tăiat microfonul pentru depășirea timpului alocat. Se apropie votul de încredere pentru noul Cabinet. Potrivit calculelor, reprezentanții Puterii au suficiente voturi pentru a trece Guvernul Ciolacu.

14:20 A început votul în plenul Parlamentului. Este vor secret, cu bile, în ordinea alfabetică a membrilor camerelor reunite. Procedura se desfășoară rapid, rezultatul va fi cunoscut în maxim o oră, dacă nu vor fi întreruperi. Guvernul are nevoie de 234 de voturi care pot fi asigurate de PNL și PSD.

15:15 Cabinetul condus de Ion Marcel Ciolacu a obținut votul de încredere al Parlamentului. Au fost 290 de voturi pentru și 95 împotrivă. Miniștrii noului Guvern vor pleca direct la Palatul Cotroceni, pentru jurământul de credință și, în această seară, vor avea și prima ședință.

Autorul știrilor

Cătălina Jingoiu

1 Comentariu

Apasă aici pentru a publica un comentariu

 • Buna ziua!
  Nu tin cu domnul.Rafila dar cancerul stim.ca este o boala costisitoare.
  Eu zic prioritar sunt copiii cu probleme de sanatate.
  Am nepotul de 2ani si 7luni a trebuit operat vezica-uretra.
  In Romania educata dr.Laura Balanescu nu a reusit fiind chirurg generalist.
  Me-am vandut apartamentul 28.oooeuro si am fost sa repare in Germania ce a gresit dumneaiei.
  Am sotul cu cancer vezica operat in Iasi urolog.ffff.bun Andone Daniel dar el nu are cotizati la stat nici 10ani.
  A lucrat mereu inafara se plangea ca nu castiga insa tigara,bautura anturajul le-a adus la acesta boala?
  Fiecare ar trebui sa fie verificat cat a contribuit la CAS si sa fie tratat diferentiat.
  Asta e parerea mea personala dupa 37 ani contributivutate la CAS Romania educata?