Social

ADEVĂRATE COMORI, SCOASE LA SUPRAFAȚĂ CU DETECTOARELE DE METALE! (FOTO)

Adevărate comori au fost scoase din pământ, în ultima perioadă, cu ajutorul detectoarelor de metale. Bijuterii care, la prima vedere, ar data din secolul VI, au fost descoperite în comuna Vernești. Câțiva buzoieni, dotați cu detectoare de metale, au dat peste comoara din pământ. Au scos obiectele la suprafață și le-au predat Direcției pentru Cultură Buzău. Piesa de rezistență este o fibulă digitată.

“Avem un grup de detectoriști care ne-au făcut surpriza aceasta de a aduce mai multe argumente că strămoșii noștri au lăsat niște dovezi ale existenței lor foarte importante. Un domn de la Poșta Câlnău, care are autorizație de detector, ne-a adus o fibulă digitată de 14 cm, una dintre cele mai mari descoperite în utima perioadă, din ce am înțeles.“, a declarat la Focus Tv, Constantin Cățoi, directorul Direcției pentru Cultură Buzău.

“Căutătorii de comori” au scos din pământ și alte obiecte extrem de vechi și prețioase.

“Au fost descoperite și predate mai multe obiecte: un inel, un corn de bronz, un ornament tip fibulă, un cercel din argint, o cruciuliță din bronz, 5 ornamente din bronz sau argint, un nasture și altele. Toate aceste bunuri au fost predate către un angajat al Direcției de Cultură, noi le vom da Muzeului Județean care le va înmâna unor specialiști. Experții vor spune materialul, valoarea lor, epoca din care provin.”

Comorile au fost descoperite pe raza localității Vernești, într-o zonă în care, de-a lungul ultimilor ani, au tot fost găsite dovezi ale existenței strămoșilor în acest colț al județului Buzău.

“Zona în care au fost găsite este comuna Vernești unde avem mai multe situri arheologice identificate. La Mierea încă se fac prospecțiuni. Toate obiectele găsite aici ne spun că zona noastră a fost locuită încă din timpuri străvechi și că avem o tradiție a existenței noastre aici bine definită. Lucru care ne și interesează, prin toate aceste descoperiri, identificarea originii noastre.” a adăugat la Focus Tv, Constantin Cățoi, directorul Direcției pentru Cultură Buzău.