Actualitate

Adio, cireșe! Gerul a compromis 90% din producție, prețurile vor exploda. Și alte fructe sunt în pericol

foto: arhivă

Episodul de iarnă pe care l-a traversat întreaga țară zilele acestea are efecte dezastruoase pentru producția autohtonă de fructe. Au fost nopți și dimineți cu temperaturi negative, iar înghețul a venit într-un moment în care mulți pomi fructiferi erau în floare. Mare parte din flori au fost compromise de ger și au căzut, ceea ce înseamnă că vor fi producții scăzute de fructe.

În livezile Stațiunii de Cercetare în Pomicultură Istrița, cei mai afectați sunt cireșii. Rareș Pândaru, șeful fermei Istrița, spune că, din primele estimări, cireșii sunt afectați în proporție de 90%. Pagube însemnate sunt înregistrate însă și la alți pomi fructiferi. Inclusiv prunii, care la momentul venirii înghețului erau doar în faza de îmbobocire, sunt afectați, deși e o specie de pom fructifer mai rezistentă. Pe alocuri, inclusiv vița-de-vie este afectată din cauza temperaturilor scăzute.

Rareș Pândaru, Stațiunea Pomicolă Istrița

Deocamdată nu se poate ști clar care este nivelul pagubelor provocate de episodul de iarnă înregistrat zilele trecute. Urmează o perioadă de evaluări în tot județul, în funcție de solicitările proprietarilor de livezi, dar și altor categorii de agricultori, și abia la final se va ști clar nivelul stricăciunilor.

Directorul Direcției Agricole Buzău, Cosmin Florea, confirmă că pomii fructiferi sunt cei mai afectați. Pagube ar putea să apară însă și la culturile de rapiță din cauza temperaturilor foarte scăzute pentru această perioadă a anului.

Cosmin Florea, director Direcția Agricolă Buzău

Practic, ceea ce s-a întâmplat în această săptămână e coșmarul oricărui fermier, fie el mare sau mic, care arată că, uneori, agricultura este o loterie, pentru că vremea nu poate fi controlată. Reprezentanții Stațiunii Istrița spun însă că poate fi și o lecție pentru viitor în ceea ce privește protecția pomilor, dar și pentru adaptarea cu noi tehnologii și soiuri mai rezistente.


Rareș Pândaru, Stațiunea Pomicolă Istrița

În afara producțiilor scăzute de cireșe, probleme ar putea să fie în acest an și cu vișinele, merele, perele și piersicile.

Proporțiile dezastrului din livezile de cireși se vor vedea cel mai bine spre sfârșitul lunii mai, când fructele ce au supraviețuit înghețului se vor coace și vor fi ajunge pe piață. E o certitudine  că vor fi puține cireșe autohtone față de anii trecuți, iar prețurile vor exploda. Asta în condițiile în care oricum primele cireșe au în fiecare an prețuri exorbitante, care în ultimii ani au devenit subiect al unor glume și meme-uri virale. Este însă mult prea devreme pentru estimări în ceea ce privește prețurile cu care vor fi scoase la vânzare cireșele de mai și chiar cele de iunie.

P.S. – în foto – Cireșe importate din Chile sau din Africa de Sud, aflate la vânzare pe piața românească în această perioadă

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian