Actualitate

(FOTO) Comoara din grădină, descoperirea care a transformat gospodăria unor buzoieni în șantier arheologic

Muzeul Județean anunță noi descoperiri arheologice în comuna Costești. Fragmente osoase, ce datează cel mai probabil din epoca bronzului, au fost descoperite în gospodăria unor localnici din satul Pietrosu.

Oamenii au început să sape în curte, pentru o fosă septică. La un moment dat, la o adâncime de circa 2 m, au dat peste mai multe oase. S-au oprit din săpat și au anunțat autoritățile, gândindu-se că fragmentele pot avea o valoare importantă. La fața locului au sosit polițiștii, autoritățile locale, dar și specialiștii Muzeului Județean Buzău.

“Era vorba despre o groapă pe care oamenii au săpat-o în curte, groapă din care fuseseră extrase niște fragmente osteologice, fragmente de oase, dar care încă mai avea în profil, pentru că după ce le-au găsit pe primele oamenii s-au oprit și au anunțat autoritățile, în profil și pe fundul gropii erau alte resturi în poziție nederanjată. Le-am recoltat, iar alături de fragmentele osteologice, am găsit și câteva fragmente ceramice”, a declarat, pentru Șansa News.ro, directorul Muzeului Județean, Daniel Costache.

La o primă verificare, s-a stabilit că, cel mai probabil, resturile osoase descoperite provin de la un animal de mari dimensiuni, ce ar fi trăit pe aceste meleaguri spre sfârșitul epocii bronzului.

“Complexul arheologic poate fi datat undeva la finalul epocii bronzului, în jurul datei de 1600 î.Hr., datare făcută pe baza unor fragmente ceramice, dar în special pe baza unui omoplat crestat, o piesă tipică pentru această perioadă de la sfârșitul epocii bronzului. În esență, este vorba despre câteva resturi osoase provenind de la un erbivor de mari dimensiuni, adică o vacă sau un cal, dar pentru mai multe detalii urmează să le trimitem la analize.”

Fragmentele scoase astăzi din pământ au fost descoperite în comuna Costești, județul Buzău, o zonă în care au fost găsite, de-a lungul anilor, numeroase obiecte arheologice de valoare.

“Pe teritoriul comunei Costești sunt cunoscute și atestate până în prezent 17 puncte cu urme de locuire din preistorie, din neolitic până în Evul Mediu, inclusiv. În zona satului Pietrosu, la ieșirea din sat către Stâlpu, se află și situl arheologic cunoscut sub denumirea “La Arman”, care este amplasat pe un pinten de terasă pe marginea cursului Călmățuiului de astăzi, în care au fost făcute descoperiri din neolitic, epoca bronzului, cele două perioade ale epocii fierului, precum și Evul Mediu”, a explicat directorul Daniel Costache.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian