Actualitate Agricultura acum

AFACERE DE LA ZERO, LA 50 DE ANI! Povestea buzoianului care face bani din fructe uscate, produse înscrise în catalogul alimentelor certificate

Face bani din fructe uscate, iar pentru ca afacerea să-i fie și mai atractivă, de anul acesta și-a înscris produsele, 100% naturale, în Catalogul Produselor Alimentare Certficate, fiind astfel printre puținii români care produc și comercializează fructe uscate certificate de Ministrul Agriculturii. Este povestea de afacere a unui buzoian din comuna Calvini care la 50 de ani a decis să intre în lumea antreprenorilor.

Pentru Valerian Hagiu totul a început din copilărie, pe când, tatăl său, i-a insuflat dragostea pentru îngrijirea plantelor și a pomilor. Ajuns la maturitate, când reușește să trăiască din ceea ce a învățat în copilărie, bărbatul își amintește cu emoție de vremurile când tatăl său l-a învățat să planteze pomi fructiferi.

”Întâi am făcut livada. De mic copil am prins dragul de livadă și fructe. M-a învățat tata să pun pruni, meri. De la 10 ani eu am plantat pomi”, povestește buzoianul.

Așa a ajuns ca în timp să dețină căteva hectare de livadă la care a adăugat și alte suprafețe pe care le-a luat în arendă de la bătrânii satului care nu mai pot îngriji pomii. Culege căteva sute de kilograme de fructe în fiecare an, iar după ce dă partea fiecărui proprietar de livadă mai rămâne cu o cantitate însemnată de fructe pe care încerca să o vândă la târguri. Cu timpul însă, vânzările au scăzut și fructele rămase se stricau. Atunci buzoianul a decis să-și dezvolte o afacere cu fructe uscate. Cum nu dispunea de sumele necesare pentru a-și cumpăra un cuptor performant pentru uscarea fructelor, bărbatul din Calvini a apelat de fondurile europene. Anul trecut proiectul i-a fost acceptat și a primit suma de 15.000 de euro.

”Nu puteam să vând fructe proaspete. Mi se stricau, le dădeam la animale. Și am zis să încerc, poate așa se vând mai bine. Am accesat fonduri europene și am cumpărat un cuptor pe lemne cu o capacitate de 250 de kilograme. Este un cuptor performant cu tăvi din inox , iar produsele pe care le fac sunt 100% naturale. Mi-am luat și un aparat de vidat și așa le pun în ambalaje și se păstrează în condiții bune câteva luni. Le pot vinde până în iarnă, în lunile februarie-martie”, spune bărbatul.

Alegerea s-a dovedit a fi una de succes. Anul trecut a vândut aproape 300 de kilograme de fructe uscate, iar buzoianul a fost foarte mulțumit. Anul acesta însă pandemia i-a dat afacerea peste cap. Nu au mai fost târguri și atunci nu a mai avut unde să-și vândă producția.

”Anul trecut a mers bine. Au fost cerințe foarte mari. Nu am avut fructe să onorez toate comenzile.Dar anul acesta nu am avut unde să le vând. Din cauza pandemiei s-au închis târgurile și am rămas cu ele. Din martie nu am mai vândut. Pe care le aveam făcute mi s-au stricat și le-am aruncat”, a povestit Valeriu Hagiu.

Totuși buzoianul nu renunță. Continuă să usuce fructe în continuare. Până acum a uscat mere și pere, iar în săptămânile următoare va usca și prune. Anul acesta și-a înscris fructele uscate și în Catalogul Produselor Alimentare Certificate, la categoria produse montane certificate astfel speră că va fi și mai solicitat și va reuși să trimită comenzile oriunde în țară. Până acum a vândut fructele la caserole de jumătate de kilogram la prețul de 10 lei.Buzoianul mai vinde și produse apicole .