Diabetul, o boală care poate evolua fără simptome care să dea un semnal de alarmă și să trimită din timp pacientul la medic, este una dintre afecțiunile cu care sunt diagnosticați din ce în ce mai mulți buzoieni. Cea mai întâlnită formă este diabetul zaharat. S-a ajuns ca la nivelul întregului județ să fie înregistrate peste 35 000 de astfel de cazuri, cu circa 1 000 de cazuri noi în ultimul an. Mai bine de jumătate dintre pacienți sunt din mediul rural.
„La nivelul județului Buzău, sunt înregistrate 35.283 de persoane diagnosticate cu diabet zaharat, dintre care 6.573 de persoane care necesită insulină și 28.710 de persoane, cu antidiabetic oral. În mediul urban, sunt înregistrate 15.682 de persoane, cu insulină 3.210 de persoane și 12.472 de persoane cu antidiabetic oral. În mediul rural, sunt înregistrate 19.601 de persoane, dintre care 3.363 de persoane cu insulină și 16.238 de persaone, cu antidiabetic oral”, explică dr. Dana Marinescu, medic primar Diabet Nutriție și Boli Metabolice Spitalul Județean Buzău.
Statistici îngrijorătoare, mai ales că numărul cazurilor poate fi mult mai mare, în condițiile în care, de multe ori, diabetul zaharat poate evolua fără a da semne care să-i trimită pe buzoieni la medic, astfel încă boala să fie depistată din timp și să fie evitate complicațiile.
“Diabetul zaharat este o afecțiune cronică ce apare atunci când pancreasul nu mai poate produce insulină sau organismul nu poate utiliza eficient insulina. Deoarece diabetul poate evolua fără simptome, adeseori, diagnosticul se pune în faze avansate, când au apărut deja complicații. Chiar dacă nu are simptome, diabetul zaharat ar putea fi depistat în urma unor controale preventive la medicul de familie, ceea ce ar putea contribui la prevenirea unor complicații grave: cardio-vasculare, neurologice, renale, oftalmologice, infecții, amputații”, transmit reprezentanții Sp. Jud. Buzău.
Cel mai important este să prevenim diabetul, prin mișcare și o alimentație sănătoasă.
“Ar trebui ca populația să aibă un stil de viață sănătos, care să includă o alimentație sănătoasă și sport. Cei care doresc să evite declanșarea diabetului pot respecta reguli ale căror rezultate au fost demonstrate: menținerea greutății în limite normale, alimentație sănătoasă, activitate fizică zilnică, evitarea consumului de cafea, evitarea consumului produselor de tip fast-food, respectarea orelor de odihnă și somn, evitarea singurătății, efectuarea, periodic, de analize de sânge”, spune dr. Dana Marinescu, medic primar Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.
Pentru a trage un semnal de alarmă, astăzi, 14 noiembrie, au loc campanii de conștientizare a impactului pe care îl poate avea diabetul zaharat asupra sănătăţii.
Mai multe detalii, AICI.
Adaugă comentarii