Agricultura acum Social

AGRICULTORII BUZOIENI, ÎN PRAGUL DISPERĂRII! Abia au ce strânge de pe câmp

Agricultorii din Buzău, îngenuncheați de vremea capricioasă din acest an. Fermierii sunt în plină campanie de recoltat dar nu prea au ce aduna. Roadele strânse de pe câmp sunt extrem de puține, însă pierderile, imense.

Anul agricol 2019-2020 a debutat cu o toamnă în care nici temperaturile și nici cantitățile mici de precipitații nu au favorizat dezvoltarea culturilor. A urmat o iarnă fără zăpadă și un început de primăvară tot secetos. Lipsa apei a distrus mare parte din suprafețele cultivate de agricultori cu grâu, orz și rapiță. Unii fermieri au încercat să recupereze ce se mai putea așa că au întors culturile. Astfel dintr-o suprafață de peste 64 000 ha cultivate cu grâu, s-au întors 8 380 ha, la rapiță, dintr-un total de 7541 ha au fost întoarse 1 318 ha iar la orz peste 800 de ha din cele 6 214 cultivate în toamnă. În final, însă, lipsa precipitațiilor la momentul la care plantele aveau mare nevoie de apă pentru a se dezvolta, a determinat o scădere radicală a producțiilor.

Culturile de toamnă nu s-au dezvoltat corespunzător, plantele au rămas cu o talie foarte mică, fapt pentru care acum recoltatul se desfășoară cu dificultate. Practic, agricultorii nu prea au ce strânge de pe câmp. Dacă în alți ani înregistrau producții de 5-7 tone la hectar, sau chiar mai mult, anul acesta nici 2 t nu reușesc să strângă.

Valeriu Alecu, agricultor

Potrivit estimărilor speciliștilor Direcției Agricole Buzău, anul acesta producțiile medii la culturile de toamnă vor fi cuprinse între 500 și cel mult 1200 kg/ ha. Cum producțiile sunt mici, agricultorii nu vor avea ce vinde așa că veniturile practic vor fi inexistente. În acest context, specialiștii din agricultură spun că anul acesta a fost unul dezastruos pentru fermieri. Singura speranță stă acum în subvențiile promise de autorități.

Valeriu Alecu, agricultor

În total, lipsa precipitațiilor din iarnă și de la începutul primăverii a produs pagube estimate la aproape 162 000 000 lei. Au fost afectate culturile din 54 de comune, pe o suprafață de peste 70 000 ha. Cele mai mari pagube s-au înregistrat la culturile de grâu, urmate de cele de orz.