Social

ÎNCĂ O ZI FĂRĂ APĂ POTABILĂ PENTRU LOCUITORII DE PE VALEA SLĂNICULUI. Promisă pentru vineri după amiaza, apa ar putea curge abia sâmbătă seară

Vesti proaste pentru locuitorii de pe Valea Slănicului. Furnizarea apei potabile la robinete nu va fi reluată nici în cursul serii de vineri.

Din cauza turbidității extrem de ridicate, apa nu poate fi tratată, așa că cel mai probabil abia sâmbătă după amiază până la orele serii, furnizarea apei potabile va fi reluată treptat, pe Valea Slănicului.

Potrivit directorului Companiei de apă Buzău, Simona Săvulescu, în prezent apa nu poate fi tratată și furnizată localnicilor întrucât prezintă un grad foarte ridicat de turbiditate. Cel mai probabil, spune Simona Săvulescu, sâmbătă după amiază, în jurul orei 16, apa va putea fi furnizată la Mânzălești, iar apoi, până spre ora 20, apa potabilă să ajungă în toate rezervoarele de pe Valea Slănicului.

Între timp, după ce 7000 de abonați au rămas zile întregi fără apă, în plină pandemie de coronavirus, Prefectura Buzău cere explicații furnizorului de apă.

” Instituția Prefectului – Județul Buzău a luat cunoștință de problemele legate de lipsa apei și de calitatea acesteia în mai multe zone din județ, semnalate atât de către mass-media, cât și de către cetățeni, prin petiții și sesizări primite pe mai multe canale. La o simplă analiză, s-a constatat că administrarea gospodăririlor de apă a fost preluată de ani de zile cu probleme, dar și cu politică unică tarifară. De asemenea, la preluare au fost primite asigurări de la operator că problemele se vor rezolva prin investiții, dar o parte dintre cetățeni continuă să primească la robinete apă neconformă, plătind același tarif ca cei care locuiesc în municipiul Buzău.  Instituția Prefectului a solicitat Companiei de Apă  un răspuns detaliat cu privire la calitatea apei din UAT-urile preluate în operare și la perspectivele concrete ale atingerii pragului de calitate stabilit de legislația specifică” a declarat prefectul de Buzău, Leonard Dimian.

Problema lipsei apei potabile în gospodăriile a circa 7000 de abonați de pe Valea Slănicului este cu atât mai gravă cu cât ne aflăm în plină pandemie de coronavirus iar spălatul pe mâini, de mai multe ori pe zi, este esențial în combaterea răspândirii coronavirusului.

 ”În baza competențelor legale care îmi revin, am luat act de preocupările și sesizările populației legate de calitatea apei potabile și de impactul asupra mediului pe care îl are funcționarea sistemelor de canalizare din județul nostru. Sunt chestiuni care țin de sănătatea publică și am cerut operatorului regional al serviciilor de alimentare cu apă și de canalizare, precum și altor operatori locali, să mă informeze cu celeritate asupra condițiilor actuale de funcționare a serviciilor de alimentare cu apă și apă uzată. Pornind de la adevărul simplu că nu ne putem juca cu sănătatea populației și că este o obligație legală capitală pentru operatori să furnizeze apă potabilă de calitate, să asigure continuitatea serviciului de alimentare cu apă și să nu aducă atingere mediului prin evacuarea apei uzate epurate neconforme în emisari, voi emite un Ordin de constituire a unei comisii de verificare a tuturor aspectelor semnalate”, a mai declarat prefectul județului Buzău, Leonard Dimian.

Localnicii de pe Valea Slănicului nu au apă potabilă la robinete, de miercuri seara. La această situație s-a ajuns din cauza ploilor torențiale care au generat probleme majore la barajul de la Cireșu, de acolo de unde este alimentată întreaga Vale a Slănicului. Sunt afectate localitățile Beceni, Sărulești, Vintilă Vodă, Cernătești și Mânzălești.

Muncitorii de la Compania de Apă au efectuat lucrări, însă fără a avea efectul dorit, până acum. Apa e încă plină cu mâl și nu poate fi folosită la nimic. Localnicii de pe Valea Slănicului sunt în situația de a cumpăra apă de la magazine ori de a se aproviziona și de a adăpa animalele cu apă din fântâni, acolo unde sunt surse de apă potabilă.                  

Pentru ca astfel de probleme să nu se mai repete,  spune directorul Companiei de Apă, Simona Săvulescu, în zonă trebuie făcută o lucrare de anvergură, cu implicarea Consiliului Județean și a Administrației Bazinele Apele Române Buzău Ialomița.

Dat fiind faptul că suntem în plină pandemie de coronavirus, problema lipsei apei potabile de pe Valea Slănicului este până la urmă o problemă de sănătate publică iar autoritățile trebuie să dispună măsuri pentru rezolvarea urgentă a situației.