Actualitate Agricultura acum SĂNĂTATE

AJUTĂ DIABETICII ÎN PANDEMIA DE CORONAVIRUS. Cercetătorii o numesc ”insulina verde”. Cum se prepară și de unde poate fi cumpărată ”leguma minune”

Contribuie la normalizarea glicemiei și la reglarea conținutului de grăsimi din sânge, având în același timp acțiune remineralizantă și vitaminizantă. Cu alte cuvinte, spun cercetătorii buzoieni, este un bun aliat pentru imunitate și, în special, pentru diabetici, o categorie cu riscuri ridicate în cazul infecției cu SARS-CoV-2. Este vorba despre castravetele amar, numit în România și ”insulina verde”, o legumă adusă din Tibet și aclimatizată recent la Stațiunea de Cercetare Legumicolă Buzău.

În această perioadă, cercetătorii au readus-o în atenția consumatorilor tocmai datorită multiplelor beneficii pe care le are, respectiv curăță organismul de anumite substanțe nedorite, ajută la drenajul fierii și întărește ficatul și pancreasul.

”Fructul de Momordica conţine o gamă largă şi complexă de substanţe chimice. Dintre acestea amintim: proteine, polipeptizi, lecitine, carotenoizi, acid clorogenic și rezorcinolic, fitosterolide de tipul: betasitosterol și stigmasterol, glicosteroizi: charantina şi momordina, momordicina, vitamine din grupul B, inclusiv vitamina B3, calciu, magneziu, potasiu, fier, zinc, siliciu, nichel. Ceaiul din frunze, ca şi fructul, sunt folosite pentru diabet şi ca antiviral pentru pojar, hepatită şi condiţii de febră. Este folosit  pentru tratarea diverselor răni, infecţii externe şi interne, precum şi împotriva viermilor şi paraziţilor intestinali. În medicina naturistă braziliană, castravetele amar este folosit pentru tratarea tumorilor, rănilor, reumatismului, malariei, inflamaţiilor, diabetului, colicilor, viermilor intestinali şi febrei. Este folosit şi împotriva bolilor de piele ca eczeme, lepră, scabie şi altele. În Mexic, întreaga plantă este folosită pentru diabet şi dezinterie”, a explicat Costel Vânătoru, cercetător la Stațiunea Legumicolă Buzău.

Castravetele amar conține și o serie de săruri minerale și vitamine, dar și substanțe mai rare, precum biotină – ce ajută la regenerarea unghiilor și a părului.

Cum poate fi preparat castravetele amar

În Amazon, locuitorii şi triburile băştinaşe cultivă castravetele amar în grădinile lor ca aliment. Aceştia folosesc fructul sau frunzele la diverse preparate culinare tradiţionale (supe), pentru a le conferi un gust amar sau acru.

Cercetătorii buzoieni au identificat, la rândul lor, multiple moduri de preparare  astfel încât proprietățile legumei să fie păstrate și, în același timp, să poată fi diminuat din gustul foarte amar.

” Pentru a putea fi consumat în stadiu de verde, se recomandă felierea şi presărarea acestuia cu sare. Se lasă la scurs aproximativ 15 minute, după care se clătesc din abundenţă pentru a scoate amăreala în exces. După aceasta, poate fi utilizat asemeni dovlecelului, adăugat în salate, supe, soté-uri, tocănițe, iaurturi.

De asemenea, pentru un consum pe termen lung acesta poate fi conservat prin murare. Pentru cele mai bune rezultate se recomandă murarea acestuia împreună cu alte legume, precum ridichi, morcovi, ceapă.  Acestea se feliază, se transferă în borcane, peste care se adaugă oţet, usturoi, piper, busuioc, zahăr şi se sterilizează la bain-marié până se dizolvă tot zahărul. După răcire se depozitează în spaţii răcoroase.

O altă metodă prin care putem beneficia de proprietăţile sale medicinale şi alimentare este prin congelarea fructelor. Astfel, fructele coapte se spală, se scurg bine, li se îndepărtează seminţele, după care se mixează bine cu blenderul. Pasta astfel obţinută poate fi depozitată în pungi înguste pentru congelator, în diverse forme de cuburi de gheaţă, sau în orice alt recipent care va permite porţionarea acesteia în funcţie de consumul dorit.

Nu în ultimul rând, fructele de castravete amar pot fi păstrate pe o perioadă mai lungă folosind metoda deshidratării acestora, folosind fie cuptorul personal, fie un deshidrator de fructe şi legume”, a spus Costel Vânătoru, cercetător la Stațiunea Legumicolă Buzău.

Castravetele amar poate fi cumpărat de la Stațiunea de Cercetare, iar un kilogram costă 7 lei.