Actualitate

Alertă alimentară! Oțet falsificat, produs la Buzău, livrat în marile magazine. Activitatea a doi producători, suspendată

Sursa Facebook ANPC
Sursa Facebook ANPC

Oțet falsificat, produs la Buzău, distribuit în marile magazine din întreaga țară. Este ceea ce au descoperit comisarii de la Protecția Consumatorilor, în urma unor ample verificări efectuate în mai multe județe din țară, inclusiv la Buzău. Comisarii OPC au luat măsuri drastice, dispunând chiar închiderea temporară a două mari fabrici producătoare de oțet, din Buzău.

Recent, reprezentanții Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor au mers în magazine pentru a verifica unul dintre cele mai căutate produse din această perioadă, oțetul pe care gospodinele îl folosesc la prepararea murăturilor pentru iarnă. Comisarii au descoperit pe rafturi sticle cu oțet falsificat. De fapt, gospodinele credeau că au cumpărat oțet din mere sau din vin, însă, în realitate produsul era realizat din cu totul alte substanțe. Astfel, comisarii OPC au extins verificările. La Buzău au descins la doi mari producători care livrau marfă atât în supermarketuri, cât și în marile fabrici de conserve.

”Până în acest moment, au fost controlați doi operatori economici importanți din Buzău, care furnizează oțet atât în marile lanțuri de magazine, cât și unora dintre producătorii de conserve și legume murate din România. Mai mult, unul dintre ei asigură producția, sub brand propriu, pentru marii retaileri cash & carry care activează pe piață.”, se arată într-un comunicat remis de ANPC.

Aici, specialiștii au descoperit probleme extrem de grave, precum oțet falsificat dar și produse expirate, produse ambalate în condiții improprii, curățenia lăsând mult de dorit. În plus, într-una dintre fabrici, același produs era ambalat cu etichete diferite.

Pentru toate acestea, comisarii OPC au aplicat amenzi usturătoare dar, mai mult, au dispus închiderea temporară a celor două fabrici de oțet. Unul dintre producătorii buzoieni ar putea rămâne cu ușile închise definitiv.

“În urma verificărilor realizate la Buzău, comisarii ANPC au constatat abateri importante la ambii operatori economici și au aplicat 6 amenzi contravenționale, în valoare totală de 64.000 lei, la care s-au adăugat următoarelemăsuri complementare:

-încetarea practicii comerciale înșelătoare

-oprirea temporară a fabricilor și a comercializării produselor

-retragerea de la furnizori a produselor cu parametrii neconformi

-oprirea definitivă și retragerea din circuitul consumului uman a  cantității de concentrat de mere cu data durabilității minimale depășită, mai exact expirat din 31.08.2019, care a fost găsită la una dintre cele două fabrici

-s-a propus închiderea definitivă a uneia dintre fabrici și închiderea temporară, pe o perioadă de 6 luni a celei de-a doua

-au fost indisponibilizați peste 2.000 de hectolitri de produs lichid comercializat sub denumirea de oțet.”

Comisarii OPC anunță că vor continua verificările în acest sector. Între timp, probe prelevate din așa zisul oțet produs la Buzău, retras de la vânzare, vor fi analizate în laborator pentru a se stabili ce substanțe au fost folosite la preparare, ce era oferit de fapt buzoienilor și altor persoane din țară.