Actualitate

(UPDATE) ALERTĂ DE RADIAȚII LA O FIRMĂ DIN BUZĂU. Pompierii au cerut sprijin din alt județ

UPDATE: Reprezentanții societății în curtea căreia s-a produs incidentul, GreenWeee, au transmis ulterior un comunicat de presă referitor la cele întâmplate marți seară:

”În seara zilei de 09.02.2021, în incinta GreenWEEE, în timpul procedurii de recepție a unui camion cu  deșeuri echipamente electrice și electronice provenite din colectarea de la populație, portalul fix de detecție radiații din dotare a semnalat o creștere a  nivelului radioactivității.

Am activat protocolul pentru astfel de situații și am anunțat autoritățile. Am acționat conform regulamentului de siguranță și reglementărielor interne de securitate și sănătate la locul de muncă și am localizat sursa cu aparatele mobile autorizate, o piesă electronică de 5 cm, care emite radiații la o mică distanță. Conform protocolului și a măsurătorilor interne cu aparatele autorizate, nu a fost nevoie de intervenția cu echipament special, sursa fiind izolată în condiții de siguranță pe platforma GreenWEEE până la sosirea autorităților.

În urma constatării Unității Speciale de Intervenție ISU CBRN Ciolpani și a Laboratorului pentru Igiena Radiațiilor Prahova și a parametrilor identificați, s-a confirmat că sursa nu reprezintă un pericol pentru angajați sau populație. Nu a fost nevoie de izolarea camionului și nici a lotului de echipamente electrice si electronice.”

Totodată, în urma verificărilor, specialiștii au stabilit că nu e nici un risc de radiații pentru populație, potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Buzău, locotenent Vasile Prahoveanu.

O alertă de radiaţii gamma a fost declanşată, marţi seară, în incinta unei societăţi de reciclare care se află la ieşirea din Buzău spre Pogoanele.

Conform purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, locotenent Vasile Prahoveanu, senzorul de radiaţii din incinta societăţii ar fi pornit la intrarea unui TIR care conţinea materiale reciclabile.

O echipă din cadrul ISU Buzău a fost trimisă la societatea respectivă, specialiștii au izolat zona şi, totodată, au solicitat sprijin de la unitatea specializată de la Ciolpani. Între timp, echipajul CBRN de la Ciolpani a ajuns la Buzău și face propriile cercetări.

La ora postării acestei știri, circulația este oprită la ieşirea din Buzău spre Pogoanele, fiind deviată pe alte rute.

Mica Publicitate