Actualitate

Alertă la Râmnicelu după ce doi copii, suspecți de meningită, au murit. Rudele dar și zeci de cadre medicale care au intrat în contact cu micuții, sub tratament

Autoritățile de sănătate publică sunt în alertă după moartea fulgerătoare a doi copii din comuna Râmnicelu. Cei doi micuți, în vârstă de un an, respectiv trei ani și jumătate, au murit la distanță de 9 zile, unul față de celălalt, și au avut simptomatologie asemănătoare, fapt care i-a determinat pe medici să se ducă cu gândul la temuta meningită. Deși, cauza deceselor poate fi stabilită abia după sosirea unor buletine de analize mai amănunțite, autoritățile de sănătate publică fac tot posibilul ca toate persoanele care au intrat în contact cu cei doi copilași să primească tratamentul care i-ar proteja în cazul confirmării prezenței virusului în comunitate. Situația este destul de gravă pentru că, inițial, rudele copiilor au refuzat colaborarea cu specialiștii, iar numărul contacților este unul extrem de mare, printre care și zeci de cadre medicale din Spitalul Municipal Râmnicu Sărat care au îngrijit cei doi copii.

Alerta s-a dat zilele trecute, la Spitalul Municipal din Râmnicu Sărat, unde doi copii au murit la scurt timp după ce au fost aduși de părinți în stare gravă. Deși este vorba despre doi copilași din familii diferite, fără nicio legătură între ele, ambii prezentau aceleași simptome, fapt care a atras atenția cadrelor medicale chiar dacă, cele două cazuri au fost înregistrate la o distanță de 9 zile, unul față de celălalt.

Primul copil, o fetiță de un an de zile, a fost adusă de mamă la unitatea medicală pe 19 ianuarie, în jurul orei 22.00.

”Primul copil decedat era în vârstă de un an. Cu aproximativ 5 zile înainte de prezentarea la spital el a prezentat, în domiciliu, scaune diareice și tuse. Mama i-a administrat un antibiotic dar cum simptomatologia s-a menținut, pe 19 ianuarie, ea s-a hotărât să meargă cu copilul la spital. S-au  prezentat la ora 22:00 și a murit la ora 01:00. Bebelușul a fost testat și COVID-19, rezultatul a fost negativ, în schimb analizele au arătat că micuțul era pozitiv la rotavirus”, a spus Carmen Scântei, medic epidemiolog șef în cadrul DSP Buzău.

Al doilea copil, un băiețel de 3 ani și jumătate, s-a prezentat la medic pe 28 ianuarie. Din păcate, și de această dată copilul a fost adus la spital prea târziu, decesul micuțului fiind înregistrat la jumătate de oră de când a fost preluat de cadrele medicale.

”În al doilea caz este vorba despre un băiețel de 3 ani și jumătate. A fost prezentat la medic, pe 28 ianuarie, la Spitalul Municipal Râmnicu Sărat pentru diaree și vărsături. I s-a propus internarea, mama a refuzat, însă a revenit la spital la ora 15:00, în aceeași zi, iar la 15:30, în pofida tuturor măsurilor care s-au aplicat, s-a pronunțat decesul”, a spus Carmen Scântei.

Deși, deocamdată, în ambele cazuri, există doar suspiciunea de infecție cu virusul meningococic, iar confirmarea sau infirmarea va fi dată abia peste câteva săptămâni de analizele trimise deja la București, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică sunt în alertă și fac tot posibilul pentru a stabili toți contacții celor doi copilași. Asta pentru că, este vorba despre un virus extrem de periculos care se transmite atât la copii cât și la adulți sau bătrâni.

Efortul depus de reprezentanții DSP în această situație este destul de mare mai ales că, inițial, rudele celor doi copilași au refuzat colaborarea cu specialiștii. O comisie formată atât din reprezentanții DSP cât și cei ai Prefecturii Buzău s-a deplasat de urgență la Râmnicelu.

” Discuțiile s-au purtat în sensul de a găsi mijloace de colaborare, canale de comunicare, de a depăși partea de reticență vizavi de actul medical. Discuția a fost de bun simț, a fost productivă și noi suntem optimiști că vom găsi colaborare”, a declarat Gabriel Ilie, subprefectul Buzăului.

În urma anchetelor epidemiologice s-a stabilit că sunt zeci de persoane care au intrat în contact cu cei doi micuți. Medicul Carmen Scântei a precizat că s-a putut aplica un tratament la un număr de 39 de persoane.

„La primul caz noi am reușit să aplicăm chimioprofilaxie la 7 contacți din familie, din care 3 erau copii și 16 cadre medicale. În cel de-al doilea caz, cu ajutorul mediatoarelor sanitare în teren, am reușit să aplicăm chimioprofilaxie la 6 contacți din familie, din care 2 erau copii, frate și soră și la 10 persoane din cadrul Spitalului Râmnicu Sărat”, a spus Carmen Scântei.

Pe de altă parte, tot medicul epidemiolog șef atrage atenția asupra faptului că o parte dintre cei care au intrat în contact cu unul dintre copiii decedați ar fi fost plecați și la București. Vestea bună ar fi că, în cazul acestora, s-a reușit și recoltarea de probe. Este vorba despre 8 persoane din Râmnicelu care au ajuns cu simptome la un spital din București.

„Pentru copiii care au părăsit județul Buzău fără să consulte vreun medic la acest nivel și au ajuns la București și ulterior, în aceleași 24h, au revenit în Buzău, am reușit să recoltăm de la ei și de la membrii lor de familie tampoane de exudat nazal și faringian pentru încercarea de a-i izola, de a pune în evidență portajul de meningococ. Deși, la nivelul Spitalului „Marie Curie” unde ei au fost, primiseră deja chimioprofilaxie. Sunt și membri de familie, părinți și bunici, dar sunt 8 persoane”, a mai spus Scântei.

În continuare, atât cele două familii cât și cadrele medicale care i-au îngrijit pe cei doi copilași dar și alți membri din comunitatea din Râmnicelu sunt sub supraveghere. Totuși, principala problemă din comună rămâne neîncrederea pe care acești locuitori o au față de actul medical motiv pentru care subprefectul Gabriel Ilie a precizat că intenția autorităților este să fie amenajat acolo un centru de permanență, cerut, de altfel, de medicul de familie din Râmnicelu.

”Ce s-a mai adus în discuție a fost că își doresc un centru medical de permanență în situația în care au nevoie de un tratament peste orele de program ale medicului de familie. Ar fi un lucru bun. Rămâne doar să discutăm, pe parcurs, dacă există posibilitate legală, a spus subprefectul care a stat de vorbă cu comunitatea din Râmnicelu.