Actualitate

Cercetări extinse în dosarul neregulilor de la Fisc! Zeci de oameni de afaceri din Buzău, cercetați de procurorii anticorupție

După ce miercuri, 2 februarie, procurorii DNA au anunțat că 6 angajați ai Fiscului buzoian, printre care și un șef serviciu, sunt cercetați penal, anchetatorii vin cu noi detalii. Procurorii anticorupție anunță că ancheta a fost extinsă în cazul a nu mai puțin de 27 de oameni de afaceri. Mai exact, este vorba despre afaceriști care colaborau cu angajate ale Fiscului, în sensul că acestea din urmă țineau contabilitatea firmelor respective.

Iată ce transmit procurorii DNA:

“În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 124/VIII/3 din 02 februarie 2022, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus extinderea urmării penale față de 27 oameni de afaceri cu privire la săvârșirea, în forma complicității, a infracțiunii prevăzute de art. 11 din Legea 78/2000, respectiv îndeplinirea unei însărcinări, intermedierea ori înlesnirea efectuării unor operațiuni comerciale sau financiare ori participarea cu capital la un operator economic privat față de care avea sarcina de a-l supraveghea, controla, reorganiza sau lichida, dacă fapta este de natură a-i aduce direct sau indirect un folos necuvenit, în formă continuată.

Astfel, deși angajatele Fiscului aveau sarcina de a control firmele respective și de a se asigura că administratorii lor respectă legea, în fapt, ele țineau evidența contabilă.În perioada martie – august 2021, cei 27 oameni de afaceri ar fi pus la dispoziția inculpatelor Gheorghe Nicoleta-Cristina, Iacob Daniela, Mavrodin Daniela, Mînzu Luminița și Neacșu Vasilica, angajați ai Administrației Finanțelor Publice (A.J.F.P.) Buzău, documentele contabile ale societăților pe care le administrau în vederea întocmirii situațiilor și declarațiilor fiscale, depunerii acestora la organele fiscale etc.
Aceste demersuri ar fi avut loc în condițiile în care oamenii de afaceri cunoșteau faptul că funcționarii respectivi aveau, printre altele, ca sarcină generală de serviciu doar pe aceea de a controla operatorii economici privați cu sediul în raza de competență și nicidecum pe aceea de a efectua activități de contabilitate primară.
Celor 27 de oameni de afaceri, având calitatea de suspect, li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.”


În dosar se desfășoară cercetări și față de alte persoane, mai subliniază procurorii.