Actualitate Agricultura acum

Alertă! Virusul pestei porcine a revenit în gospodării. Mesajul transmis de medicii veterinari crescătorilor de animale

Autoritățile sanitar veterinare din județul Buzău sunt în alertă! După câteva luni de liniște, a reapărut virusul pestei porcine africane în gospodării. Un focar de boală a fost confirmat, zilele trecute, la Căldărăști. Trei porci pe care gospodarul respectiv îi creștea lângă casă au fost sacrificați, pentru a îndepărta orice risc. Ancheta demarată ulterior a scos la iveală că responsabil pentru aducerea virusului în gospodărie este chiar proprietarul animalelor, cel care nu a ținut cont de respectarea minimelor condiții de siguranță.

“La data de 24.03.2023 a fost declarat un focar de pestă porcină africană la nivelul unei exploatații non profesionale de pe raza UAT Pogoanele, respectiv satul Căldărăști, fiind afectate 3 suine. Din ancheta epidemiologică preliminară realizată la fața locului rezultă că proprietarul a făcut achiziții de furaje și produse de origine animală, nu a respectat în principiu normele de biosecuritate. Este singurul focar de pestă porcină africană declarat la nivelul județului Buzău. au mai fost la începutul anului, în luna ianuarie, 7 focare care au fost ulterior stinse”, a declarat, pentru șansanews.ro, dr. Iulian Moca, de la DSVSA Buzău.

Specialiștii DSVSA Buzău subliniază că este extrem de important ca de fiecare dată crescătorii de animale să respecte regulile menite să țină virusul pestei departe de adăposturi. Sunt reguli simple, ușor de respectat și care le protejează suinele. În caz contrar, pagubele pot fi semnificative.

În prezent, focarul de la Căldărăști este singurul focar de boală în gospodării. Însă, în mediul silvatic situația este cu totul alta.

“Dacă nu sunt respectate normele de biosecuritate la nivelul fiecărei exploatații, pot apărea oricând focare de pestă. De exemplu,  introducerea de furaje și alimente fără o trasabilitate, nefolosirea unui echipament special pentru zona în care sunt crescute animalele, introducerea de persoane străine în curte, în zona de creștere a animalelor sunt acțiuni care pot genera riscuri mai ales că la nivelul județului Buzău, la această dată, sunt 179 de cazuri de pestă la mistreți, deci în mediul silvatic presiunea virală există.”

Pesta porcină africană este o boală care se răspândește rapid și care poate provoca pagube uriașe, mai ales în cazul fermelor. Din momentul în care este depistat virusul în exploatație, toate animalele sunt sacrificate.