Actualitate

(FOTO) Premieră la Buzău! Tinerii regizori, chemați să „se bată” în proiecte și idei

Centrul Cultural și Educațional Alexandru Marghiloman (CCAM) organizează Programul Co-Laborator în cadrul proiectului “Teatru la Conac”, care are ca scop facilitarea accesului tinerilor creatori de teatru la un spațiu teatral profesionist în care își pot explora liber creativitatea și direcțiile artistice dorite. Programul se adresează tinerilor creatori de teatru, absolvenți ai facultăților de profil din toate centrele universitare din țară, care și-au finalizat studiile de licență și/sau master în perioada 2018-2022, fără a fi impuse limite de vârstă.

Programul este împărțit în trei etape:

  • Etapa I: Selecția proiectelor înscrise în Programul Co-Laborator, în urma lansării publice a concursului de proiecte, iar selecția proiectelor se decide de către Comisia de selecție formată în vederea realizării acestui demers
  • Etapa II: Realizarea proiectelor selecționate (2 proiecte) de la prima repetiție până la primele reprezentații cu public.
  • Etapa III: Preluarea proiectului în repertoriul “Teatru la Conac” în stagiunea 2022-2023. Detaliile legate de numărul de reprezentații și parcursul proiectului în stagiunea „Teatrul la Conac” vor fi stabilite ulterior împreună cu managerul instituției C.C.A.M

În etapa a II-a a proiectului, C.C.A.M. va investi în producția spectacolului atât financiar cât și logistic, punând la dispoziția realizatorilor facilitățile tehnice ale Sălii Studio și consiliere din partea colectivului artistic. În vederea realizării producției, C.C.A.M. pune la dispoziția tinerilor regizori suma de 50,000 LEI/proiect pentru ducerea la bun sfârșit a proiectului. Practic, costurile de producție vor fi acoperite de Centrul Cultural și Educațional Alexandru Marghiloman iar proiectele câștigătoare vor face parte din stagiunea „Teatru la Conac” 2023 – 2024.

„Eu, Mircea Anghel, sunt un regizor încă tânăr care crede foarte mult în școala de teatru românească. Cu tărie cred în tinerii regizori, în echipele artistice tinere. CO-LABORATOR este un proiect destinat lor, destinat regizorilor, actorilor, scenografilor care vor să vină la Buzău într-un teatru tânăr pentru oameni tineri, așa cum este Teatru la Conac, din interiorul Vilei Albatros. CO-LABORATOR este un concurs de proiecte pentru oameni cu pasiune, pentru profesioniști în domeniu, pentru cei tineri, deoarece scopul acestui Teatru la Conac este să aducă tinerii în prim plan, atât artiști tineri cât și spectatori tineri ca și vârstă, dar și ca spirit, mai ales în contextul ăsta în care tinerii simt că nu au suport, încurajare, nu au destulă deschidere și nu sunt suficiente concursuri pentru ei”, a declarat pentru Șansa News.ro, Mircea Anghel,Regizor și Director al C.C.A.M.

Mircea Anghel

În ceea ce privește consilierea, verificarea cunoștințelor, îndrumarea pe toată perioada proiectului, dar și examenul final, comisia va fi alcătuită din experți, tocmai pentru ca procesul educativ să fie unul benefic. Printre numele îndrumătorilor se numără Mircea Anghel – Regizor și Director al C.C.A.M., Ana Maria Nistor – Profesor Universitar Doctor, UNATC I.L. Caragiale, Ștefan Pavel – Actor și Lector Universitar Doctor, UNATC I. L. Caragiale, George Rotaru – Actor și Consultant Artistic al C.C.A.M.

„Sper să avem două proiecte câștigătoare frumoase, sper să avem două spectacole noi în acest minunat teatru, aici în interiorul Vilei Albatros care cândva i-a aparținut lui Alexandru Marghiloman. Cred foarte mult în noua generație de creatori de teatru. Sper să fie într-un ceas bun!”

Mai multe detalii AICI.