Actualitate SĂNĂTATE

Ambulanța Buzău, suprasolicitată de urgențe și sute de cereri de testare Covid. Asistent de pe Salvare: ”Acum, toți bolnavii regretă că nu s-au vaccinat”

Într-un val  patru al pandemiei de coronavirus, mult mai violent decât în cele mai sumbre scenarii, cadrele medicale au ajuns să fie epuizate, dar rămân pe baricade, pentru că nu e altă soluție. Așa se întâmplă cu medicii din spitale, așa se întâmplă și cu personalul de la serviciile de ambulanță, pentru care de săptămâni bune totul e un du-te vino. Apelurile s-au dublat, iar majoritatea sunt făcute de oameni infectaţi cu coronavirus.  Ambulanţierii fac tot posibilul să intervină cât de repede se poate însă, odată ce au preluat pacientul şi l-au adus la spital, sunt nevoiţi să aştepte ore bune găsirea unui loc liber. Pentru că și în spital e o nebunie de neimaginat, paturile sunt pline de bolnavi, mulți în stare gravă și critică.

La Buzău, salvările sunt în permanență pe teren. Altele sunt staționate cu bolnavi Covid în curtea spitalului, așteptând eliberarea unui loc pentru a putea preda pacientul și a merge la altul, care se află în așteptare, acasă. Unii dintre cei care cheamă salvarea se simt foarte rău și vor să fie duși la spital, alții vor să fie testați.  În unele situații, cel puțin la testare, timpii de așteptare pot fi și de câteva zile, pentru că echipajele medicale fie sunt la cazurile urgente, fie sunt blocate cu salvările în curtea spitalului, în așteptarea eliberării locurilor pentru a putea preda bolnavii.

” Marea majoritate a apelurilor sunt pentru probleme respiratorii, ambulanțele noastre efectuează în jur de 120-180 de testări pe zi și de fiecare dată avem 120-150 în așteptare, plus urgențele majore, care de fiecare dată se termină cu blocarea la Spitalul Județean pentru că nu există capacitatea fizică de a le prelua.  Am avut cazuri când ambulanțele au stat cu pacienți și 48 de ore în curtea spitalului, și am avut blocate și 15-16 ambulanțe”, a declarat pentru șansanews.ro asistentul șef de la Serviciul Județean de Ambulanță Rodica Corneci.

Echipajele medicale admit că sunt oameni care așteaptă ore întregi până ce ambulanța ajunge la ei, dar fac apel la  oameni să înțeleagă situația. Eforturile sunt supraomenești, însă valul de infectări e prea puternic  iar situația e atât de gravă încât nu se poate mai mult de atât.

”  Sunt foarte multe testări și foarte multe în așteptare, noi mai mult de 180 în 24 de ore nu reușim, când avem urgențe grave lăsăm testările și facem urgențele. Noi în acest moment ne confruntăm cu o situație cu care nu ne-am mai confruntat până acum.  Sunt și 5 zile de așteptare pentru o testare la domiciliu.   Personalul este epuizat, dar trebuie să facem față, am sistat din concedii, am suplimentat când s-a putut”.

Și pe lângă volumul de muncă extraordinar de mare căruia trebuie să-i facă față, medicii si asistentele trebuie să facă față și emoțiilor. Nu e ușor să vezi zi de zi atâta suferință.

”Au fost persoane care au făcut stop cardio-respirator în ambulanță, au fost și probabil vor mai fi și altele.  Când îi preluăm și sunt în stare gravă, oamenii regretă că nu s-au vaccinat, 95-96% dintre cei preluați sunt nevaccinați. Toți spun că după ce se fac bine se vor vaccina. Pentru unii, însă e prea târziu”, a mai declarat reprezentantul SAJ Buzău, as. Rodica Corneci.