Actualitate SĂNĂTATE

Scenariu șoc luat în calcul de autoritățile de sănătate publică! Încă două spitale din Buzău vor trata bolnavi COVID

Recordul infectărilor înregistrat astăzi,21 octombrie, la Buzău a determinat autoritățile de sănătate publică să ia în calcul un nou scenariu menit să rezolve criza locurilor de spitalizare în care a ajuns județul. Este vorba despre faptul că alte două spitale care până acum nu au tratat pacienți COVID să fie obligate să primească această categorie de pacienți. Măsura ar putea fi aplicată chiar în câteva zile.

Peste 3000 de buzoieni s-au infectat cu SARS-CoV-2 în ultimele 14 zile, iar printre ei se numără și aproape 350 de elevi și aproape 150 de cadre didactice și nedidactice. Din păcate, multe dintre persoanele diagnosticate au nevoie de internare și, tot din păcate, la fel de mulți bolnavi nu au unde să fie spitalizați pentru că cele trei unități medicale care tratează COVID sunt ocupate. Situația este critică. O spun toți managerii de spitale din Buzău dar și asistentele și medicii de pe ambulanțe care stau cu orele cu pacienții bolnavi în mașini în așteptarea eliberării unui pat.

În această situație, autoritățile de sănătate publică iau în calcul o nouă strategie, respectiv ca Spitalul de Boli Cronice de la Smeeni și Spitalul CFR să primească și trateze bolnavii COVID , nu doar cei post infectare cu SARS-CoV-2.

Măsura este discutată deja de câteva zile în cadrul întâlnirilor zilnice pe care reprezentanții Prefecturii, cei ai DSP-ului și toți managerii unităților spitalicești o au în fiecare zi.

Măsura s-ar putea aplicat chiar de la 1 noiembrie pentru că este nevoie de aprobarea de la București pentru ca aceste două spitale să devină, cel puțin parțial, spitale COVID. Însă, aceasta ar fi soluția de moment care ar salva zeci de suflete a căror viață depinde de o gură de oxigen.

Practic, la Smeeni și CFR ar ajunge cazuri ușoare spre medii, pentru că nici acolo nu sunt surse de oxigen care să asigure necesarul pentru bolnavii în stare gravă, însă odată făcută această modificare, s-ar putea elibera paturi în Spitalul Județean unde există rețeaua de oxigen pusă la punct.

De exemplu, la Smeeni, s-ar putea crea 30 de paturi pentru pacienții COVID, pentru că restul până la 45 să rămână pentru bolnavii în stare gravă care nu pot fi externați.

Pe de altă parte, și la Spitalul Județean se ia în calcul transformarea altor secții în zone COVID astfel că și aici s-ar putea mări numărul de paturi.

Rămâne totuși cel puțin o problemă: lipsa specialiștilor. Și asta pentru că nici spitalul de la Smeeni, de exemplu, nu are infecționist sau pneumolog, iar asta ar însemna ca toți bolnavii confirmați să primească inițial tratament de la medicii din Spitalul Județean Buzău și mai apoi să fie direcționați către Smeeni și CFR, de altfel cum se procedează, în prezent, pentru bolnavii trimiși la Nehoiu.

Pe de alt parte există și problema bolnavilor cu alte afecțiuni, cei a căror stare de sănătate se agravează sau chiar mor pentru că nu au unde să se trateze. Despre această situație, în exclusivitate, astăzi la Focus TV, la emisiunea Sens Direct, moderată de Doru Gheorghiade, când un cunoscut medic internist din Buzău va explica cu ce probleme se confruntă în cabinetul său de când Buzăul bate record după record la infecțiile cu SARS-CoV-2.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian