Actualitate SĂNĂTATE

Amenajarea centrelor de evaluare pentru pacienții COVID, pe ultima sută de metri. Unde vor funcționa și cine le va putea trece pragul

De la o zi la alta, apar tot mai multe infectări cu coronavirus. Copii de toate vârstele, dar și adulți, sunt diagnosticați cu COVD-19. Autoritățile de sănătate publică spun că acesta este doar începutul și că în perioada următoare trendul infectărilor va fi ascendent în județ. Pentru a face față unui eventual val de pacienți și pentru a evita supraaglomerarea spitalelor, se lucrează intens la amenajarea centrelor de evaluare a pacienților COVID. Este vorba despre punctele menite să reducă presiunea de pe Unitatea de Primire Urgențe, și pe spitale, în general. Aici se vor prezenta pentru evaluare gratuită buzoienii diagnosticați cu coornavirus, care prezintă forme medii de boală, cu risc de agravare. În județul Buzău vor funcționa 4 astfel de centre.

Într-o intervenție în direct în emisiunea Focus News, de la Focus Tv, medicul epidemiolog Carmen Scîntei, de la DSP Buzău, a explicat cum vor funcționa centrele de evaluare și cine le va putea trece pragul.

“Centrele de evaluare au fost gândite pentru a scădea presiunea pe sistemul sanitar. Aici vor ajunge persoanele testate pozitiv în orice altă unitate: laborator, famacie, cabinetul medicului de familie. Medicul de familie, dacă este ultimul citat, sau celelalte unități implicate, în momentul în care află că persoana depistată pozitiv are și alte boli și că există un  risc de evoluție cu anumite complicații, îndrumă imediat persoana respectivă către centrele de evaluare. Deci, la centrele de evaluare nu ajunge decât persoana deja pozitivă, care are risc de complicații, cu o formă de boală nu foarte ușoară dar care, având afecțiuni preexistente, riscă să dezvolte și alte probleme. Persoana este investigată clinic și biologic, se poate administra și tratament. După examinare și după coroborarea tuturor datelor obținute, medicul din centru trimite pacientul după caz, dacă situația e bună, în domiciliu, unde va intra sub supravegherea medicului de familie. Dacă investigațiile clinico biologice nu sunt foarte bune, atunci cu autosanitara el va fi transferat în spitalele de profil.”

Centrele de evaluare vor funcționa în regim ambulatoriu, adică până la ora 14:00. În cazul în care pacientul este testat pozitiv după această oră iar starea sa de sănătate se agravează, va trebui să se prezinte de urgență la spital.

“Dacă starea de sănătate a pacientului care se testează este destul de influențată, după testarea pozitivă și după un anumit interval orar, pentru că toate centrele funcționează până la ora 14, individul se va prezenta prin UPU la spitalele rezervate pacienților COVID. Persoana care este infomată asupra testului pozitiv, dacă are o stare de sănătate bună, se poate întoarce la domiciliu, evitând mijloacele de transport în comun, informează medicul de familie, medicul discută cu pacientul și în măsura în care consideră că e un pacient care poate fi expus la un anumit risc, îl poate îndruma către centru. Numai la cei cu stare mai gravă unitatea care a prelucrat testul sună la 112 și cere transportul persoanei la centru.”

În județul Buzău vor funcționa 4 centre de evaluare: la spitalele din Smeeni, Nehoiu, Rm. Sărat și la Spitalul Județean.

“Noi suntem în curs de autorizare a centrelor, ele trebuie să aibă anumite spații, anumite condiții, ne folosim și de containere racordate la utilități, astfel încât să putem oferi spații pentru recoltare și pentru spitalizare de zi”,a mai precizat medicul epidemiolog Carmen Scîntei.

Autorul știrilor

Elena Petre

1 Comentariu

Apasă aici pentru a publica un comentariu

  • Dupa ce am văzut ambulanțele blocate cu pacienți, spitalele pline…apoi în câteva săptămâni am fost chemați la parada de 1 decembrie, invitați la cumpărături de Sf. Nicolae și ne-am vizitat, apoi de Crăciun, am fost invitați la Revelion pe platou, apoi la Boboteaza…pai sa ne spună unde au fost bolnavii pana acum ? Cum de nu ne-am infectat ? Acum începe din nou ? Deja știu oamenii când vor fi următoarele restricții și când vor fi ridicate. E de râsul curcilor…cine mai crede toate tâmpeniile astea?