Școală cu tradiție în formarea de învățători și educatori, Colegiul Național Pedagogic ”Spiru Haret”, la fel ca toate unitățile de învățământ preuniversitar cu acest profil, se află într-o situație incertă, raportat la prevederile noii legi a educației, aflată în stadiul de proiect. În mod concret, proiectul păstrează atribuțiile și restul prevederilor referitoare la învățământul preuniversitar pedagogic, dar, la nivelurile de învățământ, unde sunt enumerate secțiuni pentru învățământul preuniversitar vocațional (sportiv, agricol, de artă etc), lipsește o secțiune dedicată învățământului pedagogic.
Situația a generat deja reacții din partea Asociației Naționale a Colegiilor și Liceelor Pedagogice, care au solicitat Ministerului Educației modificarea proiectului.
”Că vremurile s-au schimbat și că este nevoie de pregătire universitară pentru învățători și educatoare se înțelege, majoritatea absolvenților de licee și colegii pedagogice urmând voluntar, de altfel, cursurile universitare. Ceea ce nu ar trebui să însemne renunțarea la specializarea timpurie prin liceele și colegiile pedagogice. Dimpotrivă, acestea ar trebui consolidate… Cu atât mai mult cu cât există deja o criză evidentă de personal calificat în învățământ, criză ce este doar la început. Să nu uităm că în câțiva ani va urma un val masiv de pensionări ale cadrelor didactice din învățământul preșcolar și primar, plus că profesia în sine nu este atractivă pentru tinerii de azi. La care mai adăugăm calitatea îngrijorătoare a pregătirii pedagogice a multora dintre absolvenții de universitate care optează pentru învățământ, absolvenți de universitate care, se înțelege, nu au fost elevi ai liceelor și colegiilor pedagogice”, avertizează un punct de vedere asumat de prof. dr. MIRCEA BERTEA, președinte al Asociaţiei Naţionale a Colegiilor şi Liceelor Pedagogice din România (ANCLP).
Într-o interpelare adresată ministrului Educației, Ligia Deca, senatorul buzoian PNL Vlad Mircea Pufu solicită lămurirea situației.
Textul interpelării (integral AICI) urmărește să clarifice ”dacă documentul revizuit include o secțiune dedicată învățământului preuniversitar pedagogic. Acest răspuns este vital pentru cadrele didactice dedicate învățământului vocațional pedagogic, întrucât și în perioada 2009-2011, când s-a elaborate actuala lege a învățământului, liceele și colegiile pedagogice au fost private de o secțiune distinctă”, se arată în interpelare.
Ulterior, ca urmare a demersurilor cadrelor didactice din aceste unități, s-a revenit la includerea specializării învățător-educatoare în cadrul învățământului preuniversitar.
Dacă lucrurile nu vor fi reglementate, Colegiul Național Pedagogic ”Spiru Haret” din Buzău, la fel ca toate unitățile de învățământ preuniversitar cu acest profil care ar pierde specializarea pedagogică, ar urma să se transforme în liceu teoretic. Învățământul vocațional pedagogic are, la Buzău, o vechime de circa 185 de ani.
O lege care nu tine cont de realitatea actuala și necesară. A fost făcută din birou,fara a tine cont și de liceele vocaționale.