Actualitate

Amenzi usturătoare după incendii! Garda de Mediu a sesizat Parchetul, după ce focul a ajuns în ariile naturale protejate

foto: Garda de Mediu Buzău

Dezastrul produs în urma incendierilor de vegetație uscată, care au terorizat pe toată lumea în ultima vreme, nu rămâne nepedepsit. Garda de Mediu Buzău a dat deja mai multe sancțiuni, dar a făcut și două sesizări penale, înainte parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău, după ce focul a distrus zone întinse din arii protejate și a pus în pericol insecte și animale protejate prin lege.

Potrivit Gărzii de Mediu, în doar o săptămână, două arii natural protejate au fost afectate de foc. Pe de o parte, la Berca, un incendiu de vegetație uscată ce s-a întins pe cca. 680 ha a afectat  aproximativ 30 ha din Situ Natura 2000, Vulcanii Noroioși, Pâclele Mari și Pâclele Mici.  Pe de altă parte, la Pietroasele și Breaza, unde zile întregi pompierii s-au luptat cu flăcările care au intrat chiar și în pădure, focul a distrus cca. 250 ha vegetație uscată, litieră și pădure de pin pe o suprafața de cca. 60 ha, dar și pădure de foioase. O parte din aceste suprafețe fac parte din aria naturală protejată, Situ Natura 2000 Dealul Istrița. Astfel, au stabilit comisarii de mediu, a fost afectat habitatul natural al unui număr de patru specii de insecte și mamifere protejate.

”După propriile verificări efectuate în teren, cât și din procesele verbale transmise de către ISU, comisarii au constatat că suprafața afectată pe raza UAT Berca este de cca. 680 ha vegetație uscată, lăstăriș si mărăciniș, din care aproximativ 30 ha fac parte din Situ Natura 2000 ROSCII 0272, Vulcanii Noroioși, Pâclele Mari și Pâclele Mici.

În urma incendiului declanșat în data de 26.03.2022 pe raza comunelor Breaza și Pietroasele, județul Buzău, a fost afectată prin ardere o suprafață de cca. 200 ha vegetație uscată, lăstăriș și mărăciniș, pe raza UAT Breaza, litieră și coronament pădure de pin pe o suprafața de cca. 50 ha, proprietate Ocol Silvic Buzău și ANIF Buzău, pădure de foioase și pin în suprafața de 6 ha și 100 ha vegetație uscată, lăstăriș și mărăciniș pe raza UAT Pietroasele, suprafețe care fac parțial parte din arie naturala protejata, din Situ Natura 2000 ROSCII 0057 Dealul Istrița, fiind astfel afectat habitatul natural al unui număr de patru specii de insecte și mamifere protejate”, transmit comisarii de mediu.

Garda de Mediu le cere procurorilor identificarea și tragerea la răspundere a autorilor sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ardere a vegetației din ariile protejate și de pe terenuri supuse refacerii ecologice.

În plus, două primării au fost amendate cu câte 50.000 de lei. De asemenea, și două persoane fizice au fost sancționate contravențional de comisarii Gărzii de Mediu.

”Pe UAT Comuna Scorțoasa, a mai fost aplicată o sancțiune contravențională, amendă în valoare de 50.000 lei, cu privire la încălcarea obligațiilor de mediu prevăzute în art. 68, lit l) din OUG 195/2005 privind protecția mediului.

Pe raza UAT Comuna Berca a fost sancționată contravențional cu amendă în valoare de 50.000 lei, societatea ce deține teren afectat de incendiu, pe care este amplasată conducta de transport gaze, pentru încălcarea prevederilor art. 69, alin (1), lit l) din OUG 195/2005 , cu privire la obligațiile pe care le au vis-a-vis de legislația de mediu în vigoare.

Pe raza UAT Cernătești au fost aplicate două sancțiuni, la două persoane fizice, deținători de terenuri afectate de incendii, în valoare totală de 12.000 lei.

Toate persoanele fizice sau persoanele juridice au fost sancționate în calitate de proprietari/deținători ai terenurilor afectate de incendii și nu au luat măsuri în vederea deteriorării calității mediului, mai mult, nu au sesizat autoritățile pentru protecția mediului despre accidente sau activități care afectează ecosistemele forestiere sau alte asemenea ecosisteme terestre”, arată Garda de Mediu Buzău.