Lipsa precipitațiilor și căldura excesivă din această vară au dat peste cap planurile proprietarilor de podgorii din județul Buzău. Strugurii s-au copt forțat, ceea ce a determinat proprietarii să intre la cules mai devreme ca niciodată.
Aurelia Vișinescu, oenolog și proprietarul unei crame din Săhăteni, a declarat, la Focus Tv, că a început culesul de câteva săptămâni, iar zilele acestea acțiunea deja se încheie. S-a lucrat la foc continuu, fiind implicați majoritatea angajaților cramei, pentru a se putea culege la timp strugurii, fără a fi afectați. Culesul s-a realizat atât mecanizat, cât și manual.
“Am fost obligați să începem culesul mult mai devreme. Am peste 30 de ani de când practic această meserie, este pentru prima data când începem atât de devreme, deși nu am cules struguri pentru vin spumant, nu am vrut în mod special să recoltez cu un conținut alcoolic mai redus. Din cauza căldurii, din cauza secetei, din cauza producțiilor foarte mici, strugurii s-au copt mult, mult mai repede. Recoltăm noaptea, dar dacă înainte ne opream la 9:00 dimineața, acum suntem forțați să culegem până la 12:00-13:00, trebuie să culegem cât mai repede toți strugurii, să-i aducem în cramă din cauza supracoacerii.”
Anul acesta nu a fost deloc benefic viticulturii, astfel că producțiile sunt foarte scăzute.
“La noi producția este mult mai slabă față de cât am anticipat, deci probabil vom ieși pe o pierdere de minim 70% a recoltei. Foarte afectate sunt soiurile roșii,pe care le cultivăm în mare parte pe deal (Merlot, Fetească Neagră), dar nu numai. Am avut în partea de șes producții foarte mici la Pinoit Gris, la Chardonnay. În ceea ce privește calitatea, nu stăm bine nici aici, nu suntem mulțumiți. Este o acumulare de zaharuri foarte rapidă într-un timp foarte scurt. Strugurii s-au supracopt, nu este ceea ce ne dorim, ne doream o coacere mai treptată, avem un dezechilibru în ceea ce privește aciditatea, care este mult mai slabă decât într-un an obișnuit. Cu alte cuvinte, un an foarte dificil atât în vie, cât și în cramă.”
Pentru a obține vinuri de calitate din strugurii culeși anul acesta, urmează o muncă intensă a specialiștilor.
“Este nevoie de mult mai multă muncă a oenologului, trebuie să fermentăm la temperaturi mult mai scăzute, trebuie să muncim mult mai mult în cramă să aducem vinurile în echilibrul pe care ni-l dorim. În ceea ce privește cantitatea, vinurile roșii sunt foarte afectate, însă, din fericire, avem stocuri. Cu certitudine vor fi probleme în ceea ce privește stocurile de vinuri albe. De exemplu, Pinoit Gris vindem în mare parte la export. Anul acesta este foarte probabil să nu avem suficient pentru a acoperi cererea.”
Deși vor fi cantități mai mici de vin, din cauza producțiilor scăzute de struguri, totuși prețul nu ar trebui să crească, spune Aurelia Vișinescu:
“Nu aș spune neapărat că prețurile vor crește. Evident, dacă noi vom scumpi vinurile pe măsura creșterii costurilor, locul pe raft va fi foarte repede ocupat de vinuri din alte țări, care nu au avut problemele pe care noi le avem. Deci, nu mă aștept să fie scumpiri.”
Adaugă comentarii