Actualitate

Anchetă a IGPR la Poliția buzoiană după ce un bărbat a fost bătut sub nasul polițiștilor

Un bărbat din Buzău, cunoscut pe rețelele sociale sub numele de Activistul buzoian, a devenit, sâmbătă, ținta atacurilor unor vânzători neautorizați de păsări pe care a încercat să îi filmeze. Demersul său era pentru a demonstra că, deși comerțul cu păsări vii este limitat, din rațiuni care țin de prevenirea focarelor de gripă aviară, există abateri la vedere. Bărbatul s-a deplasat pe raza comunelor Cernătești și Săpoca unde avea informații că se vând pui, la stradă. La încercările sale de a filma activitățile de comerț ilegal, cei în culpă au reacționat agresiv. Bărbatul a sunat la 112 și, în timp ce era urmărit de agresori, a continuat să rămână în contact cu dispeceratul IPJ, dar și să filmeze. Din imaginile înregistrate în timpul atacului reiese clar că o parte a agresiunii are loc în timp ce doi polițiști aflați în patrulare încearcă să calmeze spiritele.

Ulterior, cei doi polițiști au cerut întăriri. Potrivit unui comunicat al IPJ Buzău ”echipajul care a intervenit la fața locului a despărțit părțile implicate în conflict în vederea consilierii, totodată la fața locului fiind dirijate mai multe echipaje de poliție precum și luptători de la Serviciul pentru Acțiuni Speciale pentru aplanarea și preîntampinarea escaladării conflictului. Întrucât, la fața locului, părțile implicate continuau să provoace la reacție conflictuală, polițiștii au preluat apelantul și au hotarat să îl escorteze cu mașina la sediul Poliției în vederea continuarii audierilor.”

Cert este că bărbatul agresat a ajuns la sediul Poliției cu urme vizibile ale agresiunii, dar și cu geamurile mașinii sparte. Au urmat audieri în cadrul cărora li s-au luat declarații atât victimei, cât și celor trei agresori. La finalul cercetărilor, polițiștii i-au lăsat pe agresori să plece acasă, urmând să deruleze ancheta în cadrul dosarului deschis pentru lovire și alte violențe și distrugere.

Imaginile cu bărbatul agresat în prezența polițiștilor au continuat să se propage atât în mediul virtual, cât și pe posturile naționale de televiziune. Duminică după-amiază, la aproape 24 de ore de la producerea incidentului, IPJ Buzău a revenit asupra cazului, anunțând că ”urmare a probatoriului administrat, cei trei bărbați cu vârste cuprinse între 27 și 44 de ani, au fost reținuți pentru 24 de ore pe bază de ordonanță și introduși în Centrul de Reținere și Arest Buzău, urmând a fi prezentați magistraților cu propunere de arestare preventivă sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de lovire sau alte violențe, distrugere și tulburarea ordinii și liniștii publice.”

Din comunicarea de mai sus, reiese că polițiștii ar fi adunat probe suplimentare care indică faptul că cei trei agresori, lăsați în libertate, ar fi un pericol fie pentru public, fie pentru anchetă. Lucrurile sunt însă extrem de neclare pentru că nu există precizări cu privire la ceea ce a intervenit în anchetă și, mai ales, de ce nu au existat încă de sâmbătă seara informațiile pe care s-a bazat măsura reținerii, luată la distanță de mai bine de 20 de ore.

Între timp, însă, Inspectoratul General al Poliției Române anunță că va face o anchetă la Buzău în privința modului în care au acționat polițiștii. ”Conducerea Poliției Române a dispus efectuarea de verificări, cu privire la modul de intervenție, prin specialiștii Direcției Control Intern-I.G.P.R., pentru a se stabili dacă polițiștii din Buzău au acționat conform prevederilor legale în vigoare.” se arată într-o informare de presă a IGPR.