Actualitate

Concurs de degustat cireșe la Istrița! Care este soiul anului și cine îl cultivă

Mese încărcate cu cireșe și o misiune extrem de dificilă dar absolut delicioasă. Așa s-ar putea descrie în câteva cuvinte Sărbătoarea Cireșelor de la Istrița la finalul căreia a fost anunțat soiul anului 2021. Câștigătorul a fost un soi timpuriu, cultivat inclusiv în județul Buzău și care se distinge de celelalte varietăți de cireșe prin trei calități gustative apreciate atât de un juriu de specialitate cât și de vizitatorii rugați să deguste aproape 50 de sortimente de fructe înscrise în concurs.

După un an de pauză din cauza pandemiei, Stațiunea Pomicolă a reluat seria evenimentelor dedicate producătorilor dar și tuturor vizitatorilor care au dorit să guste soiuri variate de cireșe, aduse din toate colțurile țării.  Pe scurt, o masă încărcată cu cireșe de toate mărimile și culorile, de la cele galbene până la cele de un roșu închis, a fost pusă la dispoziția celor care au ajuns sâmbătă, 12 iunie, la Sărbătoarea Cireșelor de la Istrița .

Și cum coacerea cireșelor a fost întârziată anul acesta de vremea capricioasă, pofta de fructe sănătoase a fost destul de mare așa că degustarea a început imediat. Oamenii au fost primit câte un chestionar și au fost poftiți să guste, pe săturate, fără însă să știe ce sortiment au în față.

La final, au notat fiecare sortimente, iar cel mai bun a câștigat. Poziția cu numărul 46 a adunat cele mai multe aprecieri, iar la final juriul i-a acordat premiul I, declarându-l soiul anului.

Este vorba despre Early Red, un sortiment timpuriu care se distinge de celelalte sortimente printr-o coajă crocantă, o dulceață aparte și este și foarte productiv, ne-a mărturisit chiar câștigătorul. Este vorba despre Petre Grivu, fostul director de la Stațiunea Pomicolă Istrița care, la pensie, se ocupă de propria livadă.

Același soi este cultivat și la Stațiunea Pomicolă Istrița și la competiția de sâmbătă a obținut locul II, în timp ce locul trei a fost câștigat de un producător din comuna Mărăcineni. Cu alte cuvinte, premiile au rămas la Buzău deși în concurs au fost înscrise probe aduse de producători și din alte județe.

Petre Grivu, producător

După acordarea premiilor, atât cât vremea a ținut cu organizatorii, vizitatorii au putut face o degustare și direct din pomii încărcați de furcte coapte. Bucuria a fost mai mult a copiilor care au primit găleți și au putut culege câte cireșe au dorit să ia acasă.

Evenimentul s-a dovedit a fi un succes,iar organizatorii au promis că anul viitor vor reveni cu a IX-a ediție.

Stațiunea Pomicolă Istrița produce fructe și material săditor de peste 120 de ani. Cireşele de aici ajung în toate colțurile lumii, fiind apreciate pentru calitatea lor. Cei care doresc să le guste le pot găsi chiar la magazinul, amenajat în fața stațiunii, iar un kilogram de cireșe costă 10 lei.