Actualitate

Anchetă pornită la Buzău, șah-mat în Marea Britanie. Cum a reușit DIICOT Buzău să prindă o rețea de traficanți de carne vie

Procurorii D.I.I.C.O.T – Biroul Teritorial Buzău   au reușit să destructureze un grup infracțional organizat, acuzat de trafic de persoane, proxenetism și spălare de bani. E un dosar la care procurorii anti-mafia lucrează de mai mult timp, în cadrul căruia primele percheziții au avut loc încă de luna trecută. Mai exact pe 6 mai, când au fost 7 percheziții în Buzău și București.

Acum, la mai bine de o lună de la acțiunea respectivă, oamenii legii au descins la mai multe locuințe din Marea Britanie. Pentru asta, o echipă de polițiști din Buzău, alături de procurorul de caz, s-a deplasat în Marea Britanie.

”La data de 14 iunie a.c., au fost puse în executare alte 7 mandate de percheziție domiciliară, în Marea Britanie – în Leeds Southampton, Birmingham, Reading și Manchester. În vederea demarării acțiunilor de ieri, 14 iunie, 6 polițiști din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Buzău, împreună cu procurorul de caz din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Buzău, s-au deplasat în Marea Britanie, la finalul săptămânii trecute, pentru acordarea de suport operativ”, se arată într-un comunicat al IPJ Buzău.

Potrivit anchetatorilor, 14 buzoieni au constituit un grup infracțional organizat, în anul 2017. Iar până acum, ocupația de bază a acestora a fost exploatarea sexuală a mai multor tinere.

Practic, în ultimii 5 ani membrii grupului au racolat mai multe tinere, atât din Buzău, cât și din județele învecinate, respectiv Vrancea, Galați și Brăila. Tinerele erau trimise în Marea Britanie, unde erau obligate să se prostitueze.

”Serviciile sexuale ar fi fost anunțate pe site-uri web dedicate, iar actele infracționale s-ar fi săvârșit în apartamente închiriate, din diferite orașe.  Membrii grupului ar fi transferat încasările în România, unde ar fi achiziționat diferite active valoroase, bunuri mobile și imobile, în vederea disimulării originii ilicite a veniturilor”, mai arată polițiștii buzoieni.

În urma a perchezițiilor de ieri din Marea Britanie, 4 persoane au fost arestate. De asemenea, în România a fost arestat preventiv un bărbat, iar alte 3 persoane au primit control judiciar.

Anchetatorii au adunat și dovezi, în principal bani, telefoane mobile și chiar documente, dar au fost dispuse și măsuri asigurătorii în cazul a 3 imobile din România, cu o valoare estimată de 200.000 de euro.

Pentru a rezolva acest caz, anchetatorii români au colaborat îndeaproape cu cei din Marea Britanie.

” Perchezițiile domiciliare s-au desfășurat în baza unui acord privind constituirea unei echipe comune de anchetă cu autoritățile judiciare britanice, prin intermediul EUROJUST. Astfel, în cursul anului 2020, s-a încheiat un acord de echipă comună de anchetă cu autorităţile judiciare din Marea Britanie, respectiv Wiltshire Police, cercetările efectuându-se în comun. Eurojust a organizat patru întâlniri de coordonare, pentru a facilita cooperarea judiciară. Acest tip de cooperare, sub egida Eurojust, este cunoscut și sub denumirea de Joint Investigation Team (JIT)”, mai transmite IPJ Buzău.