Actualitate

(Video +Foto) Cum arată cele mai frumoase ii din Ținutul Buzăului. Cea mai veche are peste o sută de ani

Expoziție etnografică, în premieră, la Galeriile de Artă Buzău. Buzoienii au ocazia să admire, pentru prima dată, cele mai frumoase cămăși tradiționale din Ținutul Buzăului, al doilea Geoparc UNESCO din România. Este vorba despre cămașa cu altiță sau ”cămașa carpatică”, așa cum este numită de specialiști, o piesă unică atât prin formă,  fiind o  “cămașa încrețită la gât”, cât și prin modelele cusute pe aceasta, dar și prin felul în care decorul este aranjat pe pânză.

În total, expoziția conține 34 de cămăși reprezentative pentru cele 5 văi ale Geoparcului Ținutul Buzăului, respectiv Valea Râmnicului, Valea Slănicului, Valea Sărățelului, Valea Bălănesei și Valea Sibiciului.

Cămășile expuse sunt piese unice aflate în colecții private sau în patrimoniul comunelor respective.  

”În contextul ruralității tradiționale românești, cămașa cu altiță era percepută ca o cămașă bogat decorată, mai ales la umăr, fiind purtată, de tinerele fete de măritat, de mirese și de femeile căsătorite, în primii ani după nuntă, pentru a fi cât mai frumoase, adică mândre, apelativ des întâlnit în mediile folclorice din spațiul românesc”, se arată în comunicatul de presă.

Cea mai veche piesă din expoziție este o cămașă cu altiță care face parte din colecția de familie a creatoarei populare Amelia Papazissu, cea care a primit din partea UNESCO, în 2013 titlul onorific de ”Tezaur Uman Viu” pentru arta țesutului la război vertical, în fir de capră.

Cămasa are o vechime de peste o sută de ani și a fost purtată de bunica soțului creatoarei populare, o învățătoare din Beceni. Aceasta din urmă ar fi primit-o în dar de la mama sa. Cămasa impresionează atât prin culoare, predomină roșul, dar și prin modelele cusute cu multă grijă.

De altfel, toate cămășile expuse la Galeria de Artă sunt spectaculoase prin simbolurile pe care le conțin.

”În cadrul expoziției, publicul larg va putea să descopere simboluri ancestrale regăsite pe cămășile tradiționale: linia, cercul, rombul, pătratul, crucea, zig-zagul, stelele, coarnele berbecului sau diverse flori.  Fiecare cămașă cu altiță este unică, așa cum este și scrisul de mână. Acest lucru se datorează modelelor cusute pe aceasta, a felului în care ele sunt aranjate pe pânză, fiecare mână punându-și amprenta într-un mod unic și irepetabil”, se arată în comunicatul de presă.

De asemenea, printre piesele expuse la Galeriile de Artă pot fi admirate și câteva dintre iile aflate în colecția Adelei Petre, un artist buzoian care, de asemenea, a primit în 2012 de la Unesco titlul de “Tezaur Uman Viu”.

Astăzi, la trei ani de la trecerea ei la cele veșnice, președintele Consiliului Județean buzău, Petre Emanoil Neagu, prezent la vernisajul expoziției, a vorbit despre bogăția lăsată Buzăului de Tezaurul Uman Viu, Adela Petre.

Expoziția etnografică va putea fi vizitată până pe 19 august, după care întreaga colecție va ajunge în toate țările UNESCO.

Amintim că România împreună cu Republica Moldova au depus în 2021 dosarul multinațional „Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova” pentru înscrierea cămăşii cu altiţă în lista reprezentativă a elementelor de patrimoniu cultural imaterial al umanității UNESCO. La sfârșitul anului 2022, UNESCO urmează să transmită decizia cu privire la acest dosar.