Actualitate SĂNĂTATE

ANGAJAȚII CENTRELOR SOCIALE, TESTAȚI SĂPTĂMÂNAL PENTRU COVID-19! Crește presiunea pe sistemul de testare

Angajații centrelor de îngrijire a bătrânilor și copiilor vor fi testați săptămânal pentru COVID-19. Este o decizie luată de autoritățile centrale, în contextul creșterii alarmante a numărului cazurilor noi de coronavirus în toată țara. Pentru a depista din timp eventualele îmbolnăviri, angajații centrelor sociale vor fi testați în fiecare săptămână, și nu la două săptămâni, iar de acest lucru se va ocupa, conform deciziei luate de Guvern, Direcția de Sănătate Publică. Va fi o misiune dificilă pentru reprezentanții DSP Buzău, ținând cont de numărul mare al centrelor de îngrijire din județ și de sutele de angajați care vor trebui să fie testați. Numai în cadrul unităților din subordinea DGASPC Buzău, la cea mai recentă acțiune de acest gen, au fost testate circa 500 de persoane.

“Am început discuțiile cu DSP să vedem cum vom reuși să punem în practică această decizie. Colegii din unitățile de asistență socială au trecut prin 6 serii de testări, numai în perioada stării de alertă. Periodicitatea era la 2 săptămâni. Acum, se va resimți o presiune foarte mare pe sistemul de testare, pentru că în afară de centrele din cadrul DGASPC sunt și alte unități publice și private care se încadrează la testarea săptămânală. La DGASPC Buzău, la ultima serie de testare au fost circa 500 persoane, personal de îngrijire și asistență, și a fost confirmat un singur caz. La primele 2-3 serii au fost câteva cazuri răzlețe, în timp ce la o altă serie au fost depistate 2 focare. Dintre acestea, focarul de la CITO urmează să fie închis zilele acestea. ”, a declarat la Focus Tv, directorul DGASPC Buzău, Loredana Dorobanțu.

Pe lângă testarea în vederea depistării infecției cu coronavirus, la nivelul centrelor din sistemul de protecție socială au fost luate și alte măsuri prin care s-a urmărit evitarea îmbolnăvirii atât a beneficiarilor- bătrâni și copii, inclusiv persoane cu dizabilități, cât și a angajaților.

“De la debutul pandemiei de coronavirus, la nivelul unităților DGASPC s-au luat măsuri restrictive destul de neconfortabile: acces restricționat în interiorul clădirilor, mai ales unde sunt grupuri vulnerabile, au fost create circuite clare pe care se lucrează. De pildă, partea tehnică nu folosește același circuit cu personalul de îngrijire. Au fost asigurate echipamente complete și a fost asigurată monitorizare permanentă de către DSP.”

În prezent, un singur centru din subordinea DGASPC Buzău este focar activ de COVID-19. Este vorba despre Centrul de Integrare cu Terapie Ocupațională (CITO) Râmnicu Sărat, unde sunt 42 persoane confirmate pozitiv.